Veteranen uit Maassluis in actie voor Oekraïners

Algemeen
Afbeelding
(Foto: CW)

Een veteraan die erg in zijn maag zit met wat er momenteel in Oekraïne gebeurt, besloot samen met zijn vader een bus te huren om vluchtelingen daar te gaan ophalen en naar Nederland te brengen. Dat groeide hem echter een beetje boven zijn hoofd en daarom besloot hij een bericht om hulp op Facebook zetten.

Door Chrit Wilshaus

Dat las Maassluizer Ronald Pons, zelf veteraan, die daarop contact met hem opnam. Het resultaat daarvan is dat komende maandag (14 maart) omstreeks 18:00 uur een bus vanuit Maassluis richting Oekraïne rijdt en dan waarschijnlijk 60 vrouwen en kinderen weer mee terug neemt naar Nederland. Voor de heen- en terugreis worden spullen meegenomen. Zoals eten en medicijnen.

Gastgezinnen

Waar de bus precies naartoe rijdt, naar de grens van Polen met Oekraïne of wellicht naar Warschau kon Pons vrijdagmiddag nog niet zeggen. Daarover staat hij in contact en werkt hij samen met een inwoner van Zuilichem (in de Bommelerwaard) die regelt dat wekelijks meerdere bussen Oekraïners ophalen. Zij op haar beurt heeft een contactpersoon in Warschau met wie zij alles regelt. Waarschijnlijk wordt voor dit doel ook een stichting opgericht. Voordat mensen worden opgehaald worden trouwens eerst gastgezinnen in Nederland geregeld, zodat mensen weten waar ze naartoe gaan, benadrukt Pons. Het kan dus zijn dat er ook Oekraïners in Maassluis bij gastgezinnen ondergebracht worden maar dat ligt, nogmaals, aan de beschikbaarheid van gastgezinnen.

Helpen

De actie wordt ondersteund door verschillende sponsors. Zoals de twee filialen van Albert Heijn, de Jumbo en apotheek De Jonge in Maassluis. Aan allerlei spullen/zaken is nog behoefte, aldus Pons. Wie denkt dat hij daarbij of op een andere manier kan helpen, kan contact opnemen met hem door te mailen naar ronaldpons1974@gmail.com.