Geen bestuurlijke ervaring geen onoverkomelijk probleem

Algemeen
Marco Oosterwijk.
Marco Oosterwijk. (Foto: CW)

Verkenner Marco Oosterwijk gaat ook de vervolggesprekken die moeten leiden tot een nieuwe coalitie leiden. Dat maakte Corine Bronsveld (CDA) gisteravond bekend bij een bijeenkomst in het stadhuis, waarbij Oosterwijk zijn advies om in eerste instantie in te zetten op een coalitie van het huidige college plus Leefbaar Maessluys toelichtte.

Door Chrit Wilshaus

Voordat Bronsveld meedeelde met Oosterwijk verder te willen, had ze dat ook aan de andere fracties gevraagd. Die konden daar eveneens mee instemmen, zo bleek. Daarnaast ondersteunt ook griffier René van der Hoek de verdere onderhandelingen. Totnogtoe was hij daar ook al bij betrokken. Oosterwijk die zei zijn taak als verkenner met plezier te hebben opgevat, prees de manier waarop Van der Hoek hem daarbij ter zijde had gestaan. Volgens Oosterwijk heeft de fractie van Leefbaar Maessluys in het licht van de verkiezingsuitslag aangegeven bestuurlijke verantwoordelijkheid te willen nemen. Dat zij op dit vlak nog geen ervaring hebben, hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn, antwoordde Oosterwijk op een vraag daarover van Hans van der Burg (VSP). Voor andere coalitievormen dan de partijen die volgens hem een motorblok vormen, aangevuld met voornoemde partij zou geen meerderheid bestaan.

Onderlinge samenwerking

De programmaverschillen, die er wel degelijk zijn tussen de vier partijen die nu als eerste aan zet zijn in een poging een nieuwe coalitie te vormen, zijn volgens Oosterwijk “overbrugbaar.” Jesse de Jong (D66) vroeg daarna. Verder adviseerde Oosterwijk bij de collegevorming ook de andere partijen te betrekken omdat dit naar zijn overtuiging het draagvlak onder de coalitie zal vergroten. Ook raadde hij aan oog te hebben voor: de onderlinge samenwerking, de bestuurscultuur, de Maassluise samenleving en de gemeentefinanciën. Verder is de lage opkomst bij de verkiezingen volgens Oosterwijk een belangrijk signaal om iets mee te doen.

Het nieuwe college zou minimaal uit vier portefeuillehouders moeten bestaan, aldus de verkenner. Voor een Raadakkoord bestaat volgens Oosterwijk geen meerderheid.

Andere partijen

Dat tot teleurstelling van Forum voor Maassluis en VSP. De Jong sprak van “een massief blok” als CDA, PvdA, VVD en Leefbaar samen een college gaan vormen omdat er dan altijd een meerderheid is van vijftien zetels. Of dat wel wenselijk is, wilde hij weten. Gezien de respectvolle manier waarop fracties al jarenlang in de raad met elkaar omgaan, verwacht Oosterwijk niet dat dit in de praktijk problemen zal gaan opleveren. Verder stond De Jong, evenals Denise Mulder (Maassluis Belang) trouwens, stil bij de vraag hoe de andere partijen betrokken zouden kunnen worden bij het college-akkoord. Dat is ook een advies van Oosterwijk. Denise Mulder (Maassluis Belang) wilde weten of die inbreng vooraf gegeven kan worden of dat de niet-coalitiepartijen nadat er een concept-coalitieakkoord ligt daar nog iets van mogen vinden? En of het mogelijk is dat één van de motorblokpartijen plaats maakt voor een andere partij? Vooralsnog gaat Oosterwijk niet van een dergelijk scenario uit, zo bleek. Verder gaf hij aan dat de meeste fracties hem hebben laten weten de komende jaren concreet zaken aan te willen pakken. “Als oud-havenman klinkt mij dat uiteraard als muziek in de oren. Duidelijk is verder dat ook het gesprek over de Maassluise samenleving gevoerd moet gaan worden.” Dat laatste zei Oosterwijk in reactie op een vraag daarover van Sjoerd Kuiper (PvdA). Oosterwijk gaat ervan uit dat partijen daar energie in zullen steken, zo benadrukte hij.