CDA, PvdA, VVD en Maassluis Belang willen nieuwe coalitie vormen

Algemeen
Informateur Marco Oosterwijk.
Informateur Marco Oosterwijk. (Foto: CW)

Voor het eerst in zijn geschiedenis gaat Maassluis Belang een wethouder leveren. Ook CDA, PvdA en VVD zullen ieder in één portefeuillehouder voorzien voor de nieuw te vormen coalitie. Dat werd vrijdagochtend bekendgemaakt.

Door Chrit Wilshaus

Deze keuze betekent dat het CDA een wethouder inlevert. Volgens informateur Marco Oosterwijk hebben de vier partijen er met overtuiging en enthousiasme voor gekozen om op basis van onderling vertrouwen te komen tot een coalitieakkoord voor de komende jaren. In zijn verkenningsrapportage kwam de informateur tot de slotsom dat de combinatie van CDA, PvdA en VVD, ook wel het motorblok genoemd, de eerste terugvaloptie was na het mislukken van de onderhandelingen met Leefbaar Maessluys. Bij de bespreking daarover, vorige week zaterdagochtend in de gemeenteraad, drongen meerdere fracties, waaronder Maassluis Belang, erop aan de optie open te houden om nog een vierde partij bij de nieuwe coalitie te betrekken. Met name een lokale partij omdat veel mensen bij de afgelopen verkiezingen lokaal stemden.

Breed draagvlak

Oosterwijk stelt in een persverklaring dat de samenwerking tussen de vier partijen zorgt voor een brede afspiegeling van de Maassluise samenleving en dus ook zorgt voor een breed draagvlak. Behalve dat de vier partijen het erover eens werden om met elkaar verder te gaan hebben de coalitiepartners ook concreet stilgestaan bij inhoudelijke onderwerpen die nog in het coalitieakkoord terecht zullen komen. De komende weken zal worden gebruikt om een aantal zaken verder af te ronden en om te komen tot een definitief akkoord.