Raad kan zich vinden in financiën en werkwijze Rogplus

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Een thema-avond over de praktijkervaring van/met Rogplus waarbij ook cliëntenraden en consulenten betrokken worden en een thema-avond over het integraal vervoersplan. Wat wethouder Corine Bronsveld (CDA) betreft gaan die in de (nabije) toekomst gehouden worden. Over de invulling van beide bijeenkomsten moet ze nog wel nadenken.

Door Chrit Wilshaus

Het collegelid deed genoemde toezegging vorige week dinsdagavond in de commissie die ging over de conceptbegroting 2023 en de jaarrekening 2021 van Rogplus. Bronsveld noemde de thema-avonden “een goed idee.” Meerdere commissieleden vroegen om de thema-avonden te houden. De commissie oordeelde unaniem dat het om een realistische begroting gaat. “Maar ook een realistische begroting blijft een begroting”, benadrukte Bronsveld. “Dus zodra risico’s of onverwachte zaken zich toch voordoen, komen we uiteraard bij u terug.” Tussendoor en via de kwartaalrapportages zal de raad eveneens op de hoogte gehouden worden, benadrukte Bronsveld. Zoals aangegeven, konden de volksvertegenwoordigers zich vinden in de door Rogplus gepresenteerde cijfers. Zo vond Gary Bouwer (Leefbaar Maessluys) dat de onzekerheden “helder worden benoemd.” Dat de drie Waterweggemeenten de jeugdhulp zelf willen gaan organiseren, noemde hij “gedurfd.” Raoul Kleijwegt (GroenLinks) was het met Mehmet Çiçek (CDA) eens dat de kosten beheersbaar zijn. Die laatste informeerde ook naar de mogelijkheid voor Oekraïners om een beroep op de Wmo te doen. Volgens wethouder Bronsveld kan dat. Ongeveer 100 Oekraïners variërend van heel jong tot een jaar of 65 zouden van voornoemde mogelijkheid gebruikmaken. Volgens een Rogplusmedewerker heeft dat verder echter geen noemenswaardige gevolgen voor het Rogplusbudget. Ook zou het niet om zware hulpvragen gaan.

Afvlakken of stabiliseren

Wat betreft huishoudelijke hulp wordt volgens wethouder Bronsveld soms ook andere hulp aangeboden, reageerde ze op Zeki Çelikkaya (PvdA). Bijvoorbeeld als iemand niet bij het huishouden maar wel met boodschappen doen geholpen wil worden. In dat geval zou daar flexibel mee omgegaan worden door Rogplus. De portefeuillehouder benadrukte dat Rogplus geen zicht heeft op inwoners die zorg mijden. “Daar maken we ons nog wel het meest zorgen over.” Veel hulpvragen zouden trouwens afvlakken of stabiliseren. Behalve bij de regiotaxi en bij de huishoudelijke hulp. Daar neemt de vraag nog steeds toe, aldus Bronsveld. “Maar wel minder dan voorheen. Daarbij speelt ook mee dat we nu in Maassluis Argos Mobiel hebben en dat zou ook een effect kunnen hebben.”

Elektrisch rijden

Erik de Ruiter (D66-steunraadslid) was van mening dat de wethouder er bij Rogplus op moet aandringen meer elektrisch te gaan rijden. Verder vroeg hij zich af of gebruik van voornoemde vervoersmogelijkheden niet beter gestroomlijnd en dus minder bureaucratisch georganiseerd kan worden. Volgens Bronsveld is dat juist ook de bedoeling van het inzetten van Argos Mobiel, wat door vrijwilligers wordt uitgevoerd. “Alle inwoners van Maassluis kunnen tegen een laag tarief worden vervoerd. De regiotaxi is op indicatie.” Op elektrisch rijden wordt volgens de wethouder volop ingezet. “Argos rijdt helemaal elektrisch en de Regiotaxi is bezig die omslag te maken.”

Wat doorslaggevend is?

Trudie Pasterkamp (Forum voor Maassluis-steunraadslid) vroeg naar het (toenemende) ziekteverzuim onder Rogplusmedewerkers. Volgens wethouder Bronsveld gaat het vooral om langdurig ziekteverzuim als gevolg van long-Covid. “Dat heeft in de volle breedte gespeeld, dus ook bij deze organisatie.” Verder wilde Pasterkamp graag weten wat doorslaggevend is en als een (dure) woningaanpassing nodig is. Of een gedwongen verhuizing om de kosten dan een optie is voor Rogplus? De wethouder daarover: “Het is heel goed om daar met de cliënt het gesprek over aan te gaan. Maar uiteindelijk kan er nooit sprake zijn van een verhuisplicht naar een andere woning.” Naast de kosten van een woningaanpassing spelen daar volgens de wethouder ook andere factoren een rol bij. Zoals de (sociale) omgeving. “Als cliënten van een goed netwerk in hun naaste omgeving gebruik kunnen maken of daar baat bij hebben, zijn dat aspecten die allemaal meegewogen worden.” Vanwege krapte op de woningmarkt vindt Bronsveld gedwongen verhuizingen overigens ook niet voor de hand liggen. “Kwetsbare inwoners daar is de hele Wmo en de jeugdwet voor bedoeld. Als er signalen zijn dat wij het beter kunnen doen, is dat altijd iets waarnaar geluisterd wordt.” Tenminste, als er melding van signalen wordt gemaakt.