‘Soms is het tijd voor verandering’

Algemeen
College en leden coalitiepartijen bij presentatie coalitieakkoord vandaag een week geleden in de Burgemeesterswijk.
College en leden coalitiepartijen bij presentatie coalitieakkoord vandaag een week geleden in de Burgemeesterswijk. (Foto: CW)

“Waar ik een ontzettende hekel aan heb, is denken in problemen in plaats van in oplossingen. Dus krijg maar een natte rug en warme handen en opschieten.” Beoogd wethouder Sjef Evers heeft er duidelijk zin in om weer verder te gaan. 

Chrit Wilshaus

Naast Financiën en Economie en Sport gaat zijn nieuwe portefeuille bestaan uit: Stadspromotie, Gemeentelijke gebouwen, Verkeer en Openbare Ruimte. Deze wethouder gaat het drukker krijgen? “Het is maar net hoe je dat organiseert. Je bent bestuurder of je bent het niet.” Dat laatste betekent volgens Evers “er goed bovenop zitten, goed organiseren en mensen aan hun afspraken houden.” Wat zijn voor hem grote uitdagingen? “Hier en daar wat achterstallig onderhoud. Dat moet opgelost worden. Verder moeten we beter inzicht krijgen in hoe het nu zit met kademuren en bruggen. Daarnaast moet het reguliere onderhoud natuurlijk gewoon gebeuren. En dan hebben we natuurlijk ook de Metropolitane Fietsroute waar een ei over moet worden gelegd.”

Niet alleen maar stroopsmeren

Zijn er dingen die hij anders gaat doen? “Je doet het samen. Niet alleen met de andere collegeleden (wethouders) maar ook met bijvoorbeeld ambtenaren en inwoners. Daarbij geldt, als je iets voor elkaar wilt krijgen: je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.” Evers haast zich om hieraan toe te voegen: “Het hoeft ook niet zo te zijn dat het alleen maar stroopsmeren is! Er moet wel iets gebeuren! Ik heb als voordeel dat ik een geboren Rotterdammer ben en uit het zakenleven kom. Van gemiezemuis houd ik niet en afspraak is afspraak.”

Ambitie

De enige echte nieuwe kandidaat-wethouder in aanstaand college is welbeschouwd Denise Mulder van Maassluis Belang. Haar portefeuille omvat: Duurzaamheid, Sport en Recreatie, Onderwijs, jeugd en informatievoorziening. “Een jaar voor de verkiezingen hebben we met elkaar gekeken wat we wilden. Mijn ambitie was oprecht dat als Maassluis Belang twintig jaar bestaat het tijd was voor de coalitie en we dus een wethouder zouden moeten kunnen leveren.” Dat ze dat wil gaan doen, in overleg met haar gezin overigens, is een hele stap? “Zeker en spannend!” En het is een heel andere rol dan die van raadslid die je eerst vervulde. “Ja, dat wordt wennen.” Over hoe dat was, sprak Mulder met andere collegeleden die ook eerst raadslid waren.

Realistische

Wat vindt Mulder een grote uitdaging als het om haar portefeuille gaat? “Ik vind duurzaamheid een hele grote uitdaging; dat heb ik als raadslid nooit gedaan. Dus daar ga ik me helemaal in vastbijten en in verdiepen. Maar ook kijken wat we kunnen doen op dat vlak want het is wel heel belangrijk dat we stappen gaan zetten. En als het even kan wel realistische.” Vindt Mulder dat Maassluis Belang genoeg inbreng kwijt heeft gekund in het coalitieakkoord? “Jazeker. Toen wij aanschoven stonden er dingen in van andere partijen die ook van ons hadden kunnen zijn en waarin we ons dus goed konden vinden. En wat wij er nog in wilden hebben, konden wij er zo in kwijt.” Wethouder worden, betekent niet alleen dat Mulder afscheid neemt van de gemeenteraad maar ook van haar baan in het onderwijs, waar ze 22 jaar in werkzaam is geweest. Daarom ben ik ook blij en Jeugd en Onderwijs in mijn portefeuille te hebben!” En verder wil Mulder over haar overstap nog kwijt: “Soms is het tijd voor verandering.”