Het is opgebouwd uit blauwe en bruinige tegels ingelegd in een geelstenen achtergrond.
Het is opgebouwd uit blauwe en bruinige tegels ingelegd in een geelstenen achtergrond. (Foto: Nel Wilkes)

Kunstwerk van de Maand juli

Algemeen

Kunstwerk van de Maand in juli: De vrijheid en het spel der kinderen

Een mozaïek, 24 m² groot, is bevestigd tegen een roodstenen zijmuur van De Vloot aan de Westlandseweg. Het is opgebouwd uit blauwe en bruinige tegels ingelegd in een geelstenen achtergrond. 

Topkunstenaar van de naoorlogse monumentale kunst Hvaldemar (Wally) Elenbaas maakte het nadat hij een vage opdracht had gekregen. “Ze wilden een versiering op de gevel”, herinnert hij zich. Dat was destijds voor de voorgevel van de Prins Bernhardschool aan de Mgr. Bekkerslaan.

Dit lijkt in tegenspraak met elkaar: Westandseweg-Mgr. Bekkerslaan. Dat zit zo.

Toen de school gesloopt zou worden realiseerden de Culturele Raad en de Historische Vereniging zich dat met de gevel ook het kunstwerk verloren zou gaan. Onderzoek wees uit dat Maassluis een typerende ‘Elenbaas’ rijk was. Woningbouwcorporatie Maasdelta schoot te hulp met geld en een nieuwe locatie. Een gespecialiseerd bedrijf zaagde het geveldeel met het kunstwerk uit. In een stalen frame werd het ’s morgens in alle vroegte op een dieplader rechtopstaand van Oost naar West gereden. Hoe het enorme kunstwerk langs allerlei obstakels toch netjes op zijn huidige plek kon worden afgeleverd, valt te lezen in het boek Verhalende Gezichten van Maassluis.

Het mozaïek laat een tafereel zien van een wolk, een man en een vrouw/een jongen en een meisje, een boot en vogels. Een kunstwerk waar je niet omheen kunt, vindt een willekeurige Maassluizer. Zijn het twee volwassenen of twee kinderen?

De eenvoud in kleuren, duidelijk waarneembare vogels en de beweeglijkheid van kinderhanden zorgen voor een vrolijke sfeer aan wat genoemd wordt een uiting van de jaren vijftig/zestig.

Een willekeurige Maassluise kunstenaar ziet er glas in lood van kerken in. Geen gepriegel met details maar vlakken en eenvoudige vormen, vindt een ander. Alles in eenvoudige vormen uitgewerkt, rekening houdend met de rechthoekige vormen van de tegeltjes.

De kleuren van de tegels zijn prachtig, een hele mooie en sterke kleur blauw en mooi roze.

Een en ander geeft een gevoel van vrijheid.

De in binnen- en buitenland bekende kunstenaar koos destijds voor een vrij realistisch beeld. “Toen ik 20 was begon de abstracte kunst maar ik heb altijd geprobeerd het een verhaal te geven.” Het kunstwerk ‘De vrijheid en het spel der kinderen’ stelt volgens Wally het samenleven voor. “Bomen en mensen horen bij elkaar. Mens en natuur moeten samenleven en dat tussen hemel en zee.”

Over de kunstenaar en meer over het kunstwerk is te lezen op de website van de Culturele Raad Maassluis.: http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/de-vrijheid-en-het-spel-der-kinderen/

Op de digitale kunstenkaart zijn de locaties van kunst in de openbare ruimte te vinden: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

De publicaties Kunstwerk van de Maand worden verzorgd door Mischa Koorneef (coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Jan Buijsse (publiciteit).

Afbeelding
Bestelbus gaat in vlammen op Laan 1940-1945 in Maassluis Algemeen 12 aug, 19:34
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Maassluizer (51) redt twee jongens uit zee bij Hoek van Holland: opletten op zwemveiligheid blijft belangrijk Algemeen 12 aug, 06:50
Afbeelding
Aan motivatie ontbreekt het George Almarrawi niet Algemeen 11 aug, 08:30
Afbeelding
Kinderen amuseren zich naar hartenlust bij Kids Olympics Algemeen 11 aug, 07:07
Afbeelding
Magic Circus staat garant voor topamusement Algemeen 11 aug, 06:30
Afbeelding
Auto rolt het water in terwijl bestuurder iets afgeeft bij woning Hellingkade Maassluis Algemeen 10 aug, 13:56
Afbeelding
Extra maatregelen tegen droogte (nog) niet nodig Algemeen 10 aug, 07:58
Afbeelding
‘Open ride’ van Fietspromo druk bezocht Sport 9 aug, 15:36
Afbeelding
Orgelconcert door Evan Bogerd in Maassluis Algemeen 9 aug, 12:57
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Afbeelding
Parklif/ve Festival van start gegaan in het park achter Theater Koningshof Algemeen 8 aug, 18:51
Afbeelding
Alsnog Avondvierdaagse medailles voor Oekraïense kinderen Algemeen 8 aug, 15:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.