Hoe het met vluchtelingen aan boord Lady Anne gaat

Algemeen
Afbeelding
(Foto: CW)

De Lady Anne, noodopvanglocatie voor vluchtelingen in Maassluis, blijft in ieder geval nog tot 1 november afgemeerd aan de Govert van Wijnkade. Dat besliste de gemeenteraad half april dit jaar. Daarna zou het cruiseschip dus weer moeten vertrekken.

Chrit Wilshaus

Maar of dat ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren, is nog maar helemaal de vraag. Het kabinet heeft in ieder geval zijn zaakjes wat de opvang van vluchtelingen en asielzoekers betreft nog steeds niet op orde. Dit ook tot onvrede van de 25 burgemeesters van de evenzovele veiligheidsregio’s in ons land. Voorzitter en burgemeester van Nijmegen Herbert Bruls liet recent weten dat het Rijk het toch echt moet gaan regelen.

Zinvolle dagbesteding

Begin deze maand verbleven 70 asielzoekers op de Lady Anne. Deze vluchtelingen zitten nog in de asielprocedure van de IND. In een onlangs verschenen raadsinformatiebrief (RIB) informeren burgemeester Edo Haan en wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) de volksvertegenwoordigers hoe het met hen gaat. Zoals dat de door de gemeente aangestelde activiteitencoördinator Peter den Boer samenwerkt met het team van het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) om asielzoekers een zinvolle dagbesteding te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van taal- en zwemles. Maar ook door bijeenkomsten en activiteiten te organiseren. Dat gebeurt in samenwerking met ongeveer 70 vrijwilligers van allerlei organisaties. De kosten die daarmee gemoeid zijn worden grotendeels niet vergoed en daarom is extra geld nodig. De gemeente zoekt naar extra middelen. Verder spreken activiteitencoördinator, projectleider, wijkmanager van Maassluis en het COA tweewekelijks met bewoners op de boot over dagbesteding, activiteiten en om de sfeer en het sentiment in kaart te brengen. Ook is er regelmatig overleg met omwonenden, aldus Haan en Kuiper.

Grote achterstanden

Het verschil tussen de bewoners van de Lady Anne en de in Maassluis verblijvende Oekraïense vluchtelingen, is dat van deze laatste groep hun verblijfsstatus niet door de IND wordt behandeld. Bij de vluchtelingen aan boord van het schip is dat wel het geval. Overigens kent de IND momenteel grote achterstanden bij de afhandeling van asielaanvragen. De asielzoekers op de boot hebben nog geen status en krijgen via het COA uitsluit geld voor kost en inwoning op de Lady Anne. Daarnaast ontvangen zij wekelijks van het COA een persoonlijke verzorgingsset.

Onder strike voorwaarden

Wanneer asielzoekers zes maanden in Nederland zijn, zou hun asielaanvraag behandeld moeten zijn door de IND. ‘Maar door de grote achterstanden zijn onze asielzoekers nog niet beoordeeld. De meeste zijn hier nu minstens zes maanden. IND-regels staan toe dat zij vanaf nu onder strikte voorwaarden maximaal 24 weken per jaar mogen werken’, staat in de RIB te lezen. Daarom helpt Den Boer hen om in contact te komen met werkgevers. ‘Samen met de begeleiders van het COA wordt de vergunning aangevraagd, zodat ze kunnen gaan werken. Zodra zij daadwerkelijk arbeid verrichten, betalen ze een bijdrage aan het COA voor hun kost en inwoning op het schip.’