Klaas Katerstraat gezien vanaf de Talmastraat (circa 1922).
Klaas Katerstraat gezien vanaf de Talmastraat (circa 1922). (Foto: HVM)

Historisch Schetsje: 100 jaar wonen op ’t Stort

Algemeen

In september 2022 vieren de wijkbewoners van ’t Stort het feit dat hun wijk 100 jaar oud is. In 1920 waren de eerste woningen gereed, maar het duurde jaren voordat alle huizen bewoond waren. De Historische Vereniging Maassluis geeft een stukje geschiedenis van de wijk.

Door Ineke Vink

In 1916 liet de gemeente het gebied tussen het Schanseiland en de spoordijk ophogen met grond uit de Rotterdamse havens. Zo ontstond de nieuwe naam voor dit deel van de Kapelpolder: ’t Stort. 

In oktober van dat jaar waren er meldingen dat de aangevoerde grond ‘een ondragelijke stank’ verspreidde. De ophoging was nodig omdat het gebied buitendijks lag (de Noorddijk was nog steeds de zeewering) en bij hoog water zoveel mogelijk beschermd moest zijn tegen wateroverlast. In 1953 is de wijk toch getroffen door de Watersnoodramp.

Te duur

De bouw van 277 woningen voor ‘minderbedeelden en ouden van dagen’ startte in 1918. De Maassluische Woningbouwvereniging had alle woningen gereed in 1922, maar de huizen bleven leeg staan. De woningen waren uitstekend van kwaliteit, maar bleken te duur voor de doelgroep. De ‘goede arbeiderswoningen’ aan de Keucheniusstraat waren wat royaler dan de overige en moesten een huur van ƒ 5,- per week opbrengen, de andere huizen kostten ƒ 3,50 per week.

Drinkwater

In 1921 waren er 75 woningen van elektrisch licht voorzien, een nieuwe voorziening die potentiële huurders over de streep moest trekken. De drinkwaterleiding was echter toen nog niet aangelegd in de polder. 

Dat vond de gemeente niet zo’n probleem, ‘want het drinkwater dat ingelaten wordt, is toch te zout. De bewoners in de Kapelpolder zijn het beste geholpen met een paar Nortonpompen, geslagen tot een zodanige diepte dat ze goedgekeurd water opleveren’. Kortom, het grondwater was van betere kwaliteit dan het leidingwater!

Sociale huurwoningen

Vanaf 1924 ging de gemeente de woningen zelf verhuren en onderhouden. Tot op de dag van vandaag zijn het sociale huurwoningen. Het uiteindelijk verlagen van de huren en het uitbreiden van de doelgroep tot lagere ambtenaren heeft geholpen de huizen bewoond te krijgen. Pas in de loop van de jaren dertig(!) hadden alle woningen een bewoner gevonden.

De wijk is opgezet volgens de idealen van de Engelse tuinstad. Volgens de socialistische idealen vond men dat de arbeiders betere woonomstandigheden verdienden (waardoor ze ook beter zouden gaan werken). De straatnamen verwijzen naar personen die in het begin van de 20e eeuw om hun sociale bewogenheid bekend stonden.

Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Furieade feestmiddag Algemeen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Mahorokan al 65 jaar belangrijke ambassadeur voor Maassluis Algemeen 22 sep, 08:48
Afbeelding
GroenLinks Zuid-Holland: ‘Technologische innovaties landbouw werken niet, nú maatregelen tegen stikstof’ Agrarisch 19 sep, 14:11
Afbeelding
Weekendafsluiting A20 richting Hoek van Holland Algemeen 19 sep, 13:51
Afbeelding
Bewoners in flats en huurwoningen minder contact met buren Algemeen 19 sep, 12:30
Afbeelding
Tessa de Kom maakt belofte waar en pakt wereldtitel Algemeen 19 sep, 10:34
Afbeelding
Achter de derny bij De Coureur Algemeen 19 sep, 09:40
Afbeelding
Burgemeester Haan krijgt eerste exemplaar Furieadekrant Algemeen 16 sep, 14:30
Afbeelding
Schip kantelt nadat zijkant blijft haken onder meerpaal Buitenhaven in Maassluis 112-nieuws 16 sep, 09:59
Afbeelding
Burenbemiddeling is zeven van de tien keer succesvol Algemeen 16 sep, 09:06
Afbeelding
Meer dan de helft van de Zuid-Hollandse mannen van 50 jaar en ouder heeft plasproblemen Zorg 14 sep, 20:41
Afbeelding
Opbrengst Old Stars-toernooi voor Erasmus MC Thorax Foundation Algemeen 14 sep, 12:57
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.