Achter de derny bij De Coureur

Algemeen
Op het parkoers van De Coureur is zondag 25 september de eerste editie van het Zuid-Hollands derny kampioenschap. (Foto; Facebook De Coureur)
Op het parkoers van De Coureur is zondag 25 september de eerste editie van het Zuid-Hollands derny kampioenschap. (Foto; Facebook De Coureur)

Uniek. Zo mag het Kugeko Open Zuid-Hollands kampioenschap derny-rijden, op zondag 25 september op het parkoers van Rennersclub De Coureur, aan het einde van de Maassluisedijk, best genoemd worden. Zoveel wedstrijden achter de motor kent het wielerwereldje niet. “Alleen op zesdaagsen maakt het nog deel uit van het programma”.

Bij De Coureur maken ritten achter de derny wel al enkele jaren deel uit van de activiteiten. “Op maandag rijden we trainingsritten”, vertelt voorzitter Matthijs Loerts. Na één van die wekelijkse sessies werd het idee geopperd er een leuk wedstrijdje van te maken. “We zijn toen eens gaan rondvragen of er buiten de club genoeg animo was en of er voldoende gangmakers te vinden waren”, schetst Loerts, die zelf ook gangmaker is en dus een flink netwerk van collega’s heeft. Niet alleen lukte het tien gangmakers, uit binnen- en buitenland, vast te leggen, ook kwamen er enthousiaste reacties uit het derny-peloton. Niet van de KNWU. “Die heeft niet gereageerd. Maar misschien nemen ze het initiatief, als het bij ons een succes wordt, over en komen er officiële wedstrijden en wordt derny-rijden weer echt op de kaart gezet.”

De Heren Amateurs bijten zondag 25 september om 14.00 uur met hun eerste heat het spits af. Daarna rijden ook de dames en Masters 50+. De laatste rit (de finale van de Heren Amateurs) start om 17.30 uur.

Minder goed nieuws is het schrappen van de Koppelkoers, waarmee De Coureur al sinds jaar en dag het wegseizoen afsloot. Daarvoor gebruikte de club de Maassluisedijk. “Vorig jaar zond de provincie ons een rekening van dik 500 euro voor leges en vergunningen”, moppert Matthijs Loerts. “Daarnaast moeten we ook voor EHBO en verkeersregelaars zorgen. Dat is voor een kleine vereniging als de onze niet meer op te brengen”.