Klein gebaar met groot effect

Algemeen
Rami knipt in zijn vrije tijd en zit nog op school.
Rami knipt in zijn vrije tijd en zit nog op school. (Foto: Privé)

Chrit Wilshaus

Zijn initiatief om daklozen te gaan knippen in zijn vrije tijd heeft hem inmiddels een lawine aan positieve reacties opgeleverd. Ook komen er verzoeken uit de hele regio, maar ook van elders in het land, om door de uit Maassluis afkomstige Rami Basheer (18) geknipt te worden.

“Ik dacht na over wat ik voor mijn medemens zou kunnen doen, hoe ik hen zou kunnen helpen? En toen kwam ik op de gedachte om daklozen te gaan knippen. Zo is het eigenlijk begonnen.” Knippen is zijn grote hobby, maar, benadrukt Rami, “Ik heb er geen opleiding voor gevolgd, ik heb het mezelf geleerd en durf te zeggen dat ik best op een hoog niveau knip.”

Zelfverzekerder

“Daklozen moeten er ook verzorgd uitzien, dan worden ze serieuzer genomen. Bovendien maakt het ze zelfverzekerder”, weet Rami, die tijdens het knippen als vanzelf met zijn klanten aan de praat raakt. Vaak gaat het over wat ze hebben meegemaakt. Dat is soms best heftig maar totnogtoe kon hij zijn tranen bedwingen. “Uiteraard vraag ik hoe ze geknipt willen worden. Iemand een nieuwe coupe geven, doe ik met liefde; het is een klein gebaar met een groot effect.”

Mee doen

Nogmaals: Rami knipt in zijn vrije tijd en zit nog op school. Overigens deed hij hiervoor ook al vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld bij Kids Olympics Maassluis. Inmiddels is hij door verschillende organisaties uit het hele land benaderd en puilt zijn agenda uit van de afspraken. “Vooral in december willen ze me overal hebben.” Ook weten de media hem goed te vinden. Dat is allemaal leuk en aardig maar nog meer zou Rami het waarderen als mensen met hem mee gingen doen, zijn goede voorbeeld volgden. “Want ik kan niet overal tegelijk zijn!” Wie daar wel iets voor voelt of er meer over wil weten kan contact met hem opnemen. Rami is te bereiken via Facebook (Rami Basheer) of via Instagram (ramithebarber).