Stichting The Lock Keepers organiseert kleinschalige concerten in Maassluis

Cultuur
V.l.n.r.: Fred van Hoorn, Hans Segers, Ben Tabak en Cees Kloppenburg.
V.l.n.r.: Fred van Hoorn, Hans Segers, Ben Tabak en Cees Kloppenburg. (Foto: Erik de Wit)

Het is donderdagavond, 20:00 uur. Langzamerhand stromen er steeds meer mensen de bovenzaal van Grandcafé De Waker in Maassluis binnen. Stichting The Lock Keepers organiseert daar bijna elke maand een kleinschalig concert.

Loes van Straten

“The Lock Keepers bouwt voort op een privé-initiatief , gestart in 2012, van Leo Kattestaart, Cees Kloppenburg en Arie van der Sar opgericht en in 2018 gestopt. Midden in de coronaperiode, nog steeds als privé-initiatief, zijn wij doorgestart in de zomer van 2021 in een gewijzigde samenstelling”, vertelt voorzitter Fred van Hoorn, die zelf altijd de concerten bezocht, net als Hans Segers en Ben Tabak. “We dachten: dit moet doorgaan! En zo geschiedde. Cees ging met ons verder en Leo hielp ons op weg, want wij wisten van toeten noch blazen. We zijn nu anderhalf jaar verder ( inmiddels is de stichting The Lock Keepers opgericht) en bijna elk concert is uitverkocht. Maar dat is niet ons uitgangspunt; het doel is om leuke muziek in Maassluis te krijgen.”

Kleine zaal

De stichting richt zich vooral op het muziekgenre americana, maar durft daar ook van af te wijken. “De eerstvolgende keer, op 29 juni, komt Los Criollos optreden en dat is Cubaanse en Zuid-Amerikaanse muziek.” De artiesten komen overal vandaan, onder andere uit Canada en Amerika. Er zijn Nederlandse organisatie bureau’s die coördineren wanneer de artiesten een maand door Nederland en België gaan touren. Wij krijgen dan een lijst met namen van artiesten die bereid zijn om hier te komen optreden. We zijn nu al bezig met 2024. De artiesten weten dat het een kleine zaal is, maar ze vinden het heerlijk om hier te spelen.”

Het regelen van de artiesten en alles daaromheen gaat volgens Fred van Hoorn heel gemoedelijk, en de ‘sluiswachters’ vullen elkaar goed aan. “Cees heeft veel muziekkennis en heeft contact met de artiesten bureaus, Hans gaat over de financiën, Ben is van de communicatie en ik zorg voor de posters en de kaartjes.”

De Waker stelt de zaal beschikbaar en Thijs Boskamp ( van de Waker) zorgt voor de techniek van het geluid.

Goede sfeer

Voor het concert eten de vrijwilligers met de artiesten. “Dat zorgt tot nu toe altijd voor een goede sfeer en dat zie je ook terug in de concerten.” Waar Ben Tabak met een biertje in z’n hand flink staat mee te knikken op de muziek, staat Fred van Hoorn met zijn armen over elkaar aandachtig de zaal te observeren. “Ik sta meestal achter in, want dan kan ik de zaal overzien. Het geeft voldoening als je mensen ziet genieten van de muziek, daar doe je het voor.”

Ondanks de uitverkochte zalen is de stichting niet van plan naar een grotere ruimte op zoek te gaan. “We hebben wel andere plannen, bijvoorbeeld om een avond meerdere concerten te organiseren in verschillende kroegen. Of om aan te haken bij een evenement zoals de Furieade, maar dat staat allemaal nog in de kinderschoenen. Verder willen we er gewoon voor blijven zorgen dat we de mensen die hier komen enthousiast weg zien gaan.”