Proef met bepaald type inzamelstations afgeblazen

Politiek
In Maassluis staat onder meer deze container voor het gescheiden inzamelen van afval.
In Maassluis staat onder meer deze container voor het gescheiden inzamelen van afval. (Foto: CW)

De gemeente ziet bij nader inzien af van een proef om enkele Blipvert-inzamelstations te plaatsen. Vooral de hoge kosten die daarmee gepaard gaan en het geringe te verwachten effect als het gaat om afvalscheiding gaven voor wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) de doorslag de pilot niet door te laten gaan.

Chrit Wilshaus

Ze deelt die conclusie met de gemeenteraad in een recent verschenen raadsinformatiebrief. Het Blipvert-inzamelstation bestaat uit zeven gescheiden compartimenten voor de inzameling van onder meer cartridges, batterijen, lampen, snoeren en kleine elektrische apparaten. Volgens de portefeuillehouder is het weliswaar een laagdrempelig middel om inwoners te stimuleren meer afval te scheiden maar voorziet slechts in een klein deel van de kleine recyclebare producten.

Uit contact met de leverancier blijkt dat er nooit minder dan tien van dergelijke inzamelstations geleverd worden. Minder zou geen optie zijn. Plaatsen en ledigen gebeurt trouwens door de leverancier. Dat mag ook wel, gezien de kosten. Want voor drie jaar wordt (inclusief btw) 114 duizend euro gerekend en voor vijf jaar 123 duizend. Daarbij gaat het om tien stations.

Het doel van de gemeente is om de hoeveelheid restafval terug te dringen, meer producten te recyclen en grondstoffen te hergebruiken. Reden om de proef met het Blipvert-inzamelstation te onderzoeken was de motie Inzamelstation waarin daar om gevraagd werd.