Gemeente Maassluis trekt alle kapvergunningen Sportlaan in

Politiek
De bomengroep met de roekenkolonie ligt tegenover het zwembad aan de Sportlaan. De roeken broeden meestal tot eind juni.
De bomengroep met de roekenkolonie ligt tegenover het zwembad aan de Sportlaan. De roeken broeden meestal tot eind juni. (Foto: Natuurlijk Waterweg-Noord KNNV)

Na een aantal jaar getouwtrek over de kap van een groep bomen bij de Sportlaan in Maassluis, heeft de gemeente Maassluis de knoop doorgehakt en alle kapvergunningen ingetrokken. Dit meldt Natuurlijk Waterweg-Noord. De betreffende groep bomen tegenover het zwembad blijft behouden en daarmee het broedgebied van de roekenkolonie 

Dit besluit werd bekend op 17 april, kort voor de hoorzitting van het beroep dat Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) had ingesteld. Al jarenlang spant Natuurlijk Waterweg-Noord zich in om die bomengroep te behouden. Na diverse pogingen van de gemeente om een sportaccommodatie te bouwen op deze locatie ziet de gemeente van dat plan af.

“We zijn erg blij dat dit bijzondere gebied nu behouden blijft. In onze provincie komen nauwelijks roeken voor, maar Maassluis herbergt de grootste kolonie van Zuid-Holland”, zo meldt Natuurlijk Waterweg-Noord. “Dankzij het achterwege laten van onderhoud heeft dit gebied zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een bijna ondoordringbaar, maar rijk bosgebied. Behalve de bekende roeken komen er ook veel vleermuizen voor waaronder enkele zeldzame soorten. Voor deze vliegende zoogdieren is ruim voldoende voedsel, vooral insecten, in de directe omgeving aanwezig. Die insecten zijn er op hun beurt weer vanwege de aldaar aanwezige planten en struiken. Een mooi divers stukje natuur zomaar in de stad om trots op te zijn.”