Malinda achter de tap in verenigingsgebouw Sint Pieter in Medemblik.
Malinda achter de tap in verenigingsgebouw Sint Pieter in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

Kom-Erbij-Week in het Sint Pieter in Medemblik

Algemeen

Kom erbij! Deze leus is Malinda Bruijns (42) op het lijf geschreven. Dol als ze is op mensen en reuring, verbaasde het niemand dat ze de leiding over het verenigingsgebouw van haar ouders Joop en Corrie Wagenaar overnam. Het Sint Pieter in 2023 al vijftig jaar in de familie. Een familiebedrijf dat een thuis is voor iedereen.

Ze is thuis het nakomertje, maar in het dagelijks leven is zij graag de eerste. Niet om perse op de voorgrond te treden, maar om de deuren tot het veelzijdige gebouw aan de Ridderstraat zo vroeg mogelijk te openen. Ze is er elke dag, behalve op maandag. Die dag houdt ze vrij voor haar zoons Sam en Lars, hoewel zij haar ook in het Sint Pieter wel weten te vinden. “Zij zijn, net als ik, niet anders gewend. Mijn bedje stond vroeger ook vaak hier.”

Pieter Praatjes

Malinda is een bezige dame. Naast moeder en gastvrouw zorgt zij ook voor de inkoop en de PR. Via social media, mail en de papieren nieuwsbrief ‘Pieter Praatjes’ bereikt zij haar bezoekers die allemaal op andere plekken hun informatie zoeken. Haar dagen zijn vol, haar werkzaamheden divers, maar ze heeft hulp. Het Sint Pieter is voor vader Joop zijn tweede thuis.

Hele gemeenschap

Het karakteristieke pand, deels een monument, is eigendom van de naastgelegen Sint Martinuskerk, maar de activiteiten in het Sint Pieter zijn al lang niet meer alleen voor de parochie. “De hele gemeenschap is welkom. Om samen te zijn, voor de gezelligheid, een steuntje in de rug. Voor feesten, partijen en uitvaarten, maar ook voor verenigingen op een vast tijdstip. Bijvoorbeeld Theatergroep Sint Pieter, het Martinuskoor, koor Unciaal, Harmonie Crescendo, Medemalaca Vocali, visclub VNK, Stichting Rondom en de DAS (De Actieve Senioren). Buurtzorg houdt kantoor boven en het is een bloedprikpunt.”

Bijdrage in de kosten laag houden

“De DAS organiseert hier cursussen voor ouderen. Van gym, kaarten maken tot computerles. Mensen die de Nederlandse taal willen leren, volgen taalles. Vaak wordt een kleine bijdrage per keer gevraagd. Als je aansluit bij een vereniging betaal je meestal een jaarcontributie. Net als de verenigingen zelf vind ik het belangrijk dat de toegang laagdrempelig is. Zowel om te durven binnenstappen als om te kunnen betalen. Daarom houden wij zaalhuur en contributie zo laag mogelijk. En ook voor even een praatje is er altijd ruimte. Een beetje aandacht kost niets.”

Verhalen delen en veel lachen aan de bar

“Het zit in mijn aard om mensen welkom te heten. Ik ben daarin een magneet. Ze kloppen ook wel eens thuis bij me aan. Dan durven ze hun verhaal niet aan de bar te delen. Gelukkig doen de meesten dat wel in het Sint Pieter. Het is niet altijd zware kost hoor, er wordt vooral veel gelachen. En aan de bar ontstaan vaak de beste ideeën”, concludeert Malinda.

Volle werkweken

“Ik ben elke dag tussen de middag en ‘s avonds thuis om met mijn mannen te eten. In de zomervakantie en kerstvakantie zijn we gesloten. Dat is heerlijk, maar ik vind het net zo gezellig om veel mensen om me heen te hebben. Toen ik in coronatijd dicht moest, ging ik wel drie keer per dag boodschappen doen, om toch maar mensen te spreken. Contact met anderen is zo belangrijk, we hebben elkaar nodig. Het Sint Pieter is een hele fijne en veilige plek om elkaar te ontmoeten. Het is hier altijd gezellig, ook als je dat zelf even niet bent. Ik zeg altijd: in Medemblik hoef je het niet alleen te doen. Er zijn veel mooie initiatieven.”

Uitlaatklep

Malinda speelt bij de theatergroep en zingt bij Unciaal. “Ja, ook weer hier in het Sint Pieter. Ideaal, ik ben er toch. Kom eens langs en laat je inspireren!”

Kom-Erbij-Week!

De Kom-Erbij-Week vindt van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober plaats in tal van buurt-, dorps-, en verenigingshuizen. Ontmoet elkaar, doe mee aan activiteiten of haal informatie op, of geef die juist.

Kijk op https://www.medemblik.nl/zorg-werk-en-inkomen/kom-erbij-week voor meer informatie.

Door: Mieke Koomen.

Afbeelding
Op weg naar een rookvrije generatie, dus ook zonder ‘vapen’ Algemeen 6 dec, 14:15
Afbeelding
A-team Oranje krijgt steeds meer kleur tijdens WK Qatar Oranje 6 dec, 13:08
Afbeelding
Slijterijen en supermarkten in Noord-Holland Noord scoren goed op naleving leeftijdsgrens Algemeen 6 dec, 13:06
Afbeelding
Prijzenregen bij Westrandboulers in Wervershoof Algemeen 5 dec, 13:58
Afbeelding
Eva Vijn uit Benningbroek doet graag klusjes om te sparen voor de jamboree Algemeen 5 dec, 13:49
Afbeelding
Eugenia Melnik toont twee documentaires in Oorlogsmuseum Medemblik Algemeen 5 dec, 12:42
Afbeelding
Drie verlichte boerderijroutes in Westfriesland van 16 t/m 18 december Algemeen 5 dec, 09:59
Afbeelding
Kledingbank in Medemblik blijft overeind Algemeen 3 dec, 09:09
Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Afbeelding
Oud-Medemblikse Jodie Stienstra zingt eigen lied Algemeen 2 dec, 13:48
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen? Algemeen 1 dec, 16:03
Afbeelding
Studenten Chris, Sjoerd, Youri en Jarno maken duurzame plantenvoeding Algemeen 30 nov, 16:25