Middellange wandelingen in Midden-Delfland

Algemeen
De oude wandelroutes zijn compleet vernieuwd én gedigitaliseerd.
De oude wandelroutes zijn compleet vernieuwd én gedigitaliseerd. (Foto: PR)

Wandelen is dé manier om het Midden-Delflandgebied te ontdekken en het polderlandschap te ervaren. Door vrijwilligers van de Midden-Delfland Vereniging (MDV) zijn vijftien routes tussen 8 en 16 km uitgezet. Onderweg is veel te zien. Een molen, een sluis, een oude boerderij, sporen in het landschap. ‘Zoveel geschiedenis waar je je niet van bewust bent als je er hard voorbijrijdt’, zegt Peter Arkesteijn uit Delft, een van die vrijwilligers.

De eerste middellange wandelingen dateren uit de periode 2004-2007. Het zijn echte blijvertjes, ook omdat er veel te genieten valt aan flora en fauna. De roep van grutto, tureluur en kievit is nooit ver weg in het voorjaar. Soms loop je dwars door boerenland, langs groene weides met grazende koeien, of langs bloeiend fluitenkruid. Steden als Delft, Schiedam, Maassluis, Vlaardingen liggen trouwens vlakbij.

Vernieuwd en gedigitaliseerd
De oude wandelroutes zijn compleet vernieuwd én gedigitaliseerd, en daarmee simpel te downloaden vanaf de MDV-website. Dat maakt het eenvoudiger om routebeschrijvingen en kaarten actueel te houden. Het bedenken en beschrijven van routes is een intensieve klus. ‘Maar ook vooral erg leuk en leerzaam om te doen’, aldus Peter die nauw samenwerkte met Jan Tukker, Aart van Dijk en Ceciel Sillevis als redacteur. In de nieuwe Midden-Delfkrant, het verenigingsmagazine, staat een artikel over de 9 km lange Ackerdijkroute, waaraan zij meewerkten.

Wandelfolder
Een praktische wandelfolder met korte routebeschrijvingen, foto’s en overzichtskaartje, mocht echter niet ontbreken. De gratis folder - ook leuk om cadeau te geven - is via de webshop te bestellen. Je kunt deze afhalen of laten opsturen (tegen verzendkosten), stuur dan een mail naar secretariaat@middendelflandvereniging.nl of bel 06-42105407 (bereikbaar op maandag en woensdag).

Daar kun je terecht voor andere wandelfolders (bijv. de 50 Ommetjes) en fietsboekjes. Je kunt ook de vereniging steunen, word dan steunlid vanaf € 5 p.j. of volledig lid voor € 21,50 en ontvang 4x de Midden-Delfkrant. Dit najaar komt er een themanummer uit. Kijk op www.middendelflandvereniging.nl.