Warme basis of strakke uitstraling?

Huis
Vloer als basis van je huis.
Vloer als basis van je huis. (Foto: Woninginrichting-aan-huis)

De vloer is de basis van je huis. Dus ben je op zoek naar een vloer, dan is er heel wat om over na te denken. Materiaal, kleur maar ook de wijze waarop je de vloer laat leggen. 

WARM EN NATUURLIJK

Kies je voor massief, halfmassief, fineerparket of laminaat? Een massief houten vloer bestaat uit planken die van dezelfde houtsoort zijn gemaakt. Bij halfmassief gaat het om een houten laag van 2,5 mm dikte en bij fineerparket is er een houten toplaag van 0,6 tot 2,5 mm dik. Een laminaten vloer bestaat uit kraftpapier dat is geïmpregneerd met thermohardende harsen. Eigenlijk bevatten deze vloeren geen delen massief hout.

ONDERHOUD

Een massieve vloer is prijzig, maar je kunt deze meermaals schuren en opnieuw oliën en vernissen. Een halfmassieve vloer is dan weer heel stabiel en eenvoudig te plaatsen. Deze kun je wel afschuren, maar niet te vaak. Laminaat kun je gemakkelijk zelf plaatsen en is zeer betaalbaar, maar een beschadigde plank kun je niet restaureren, die moet je vervangen.

STRAK EN NAADLOOS

Wil je liever geen naden of patronen dan is een gietvloer het overwegen waard. Het geeft je huis een strakke basis. Je kunt voor een betonlook kiezen maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het stucproduct Acid Stain van Ideal Work reageert  op beton waardoor bijzondere effecten ontstaan. Je kunt verschillende kleuren mengen en in elkaar laten overlopen.

CO2-NEUTRAAL

De strakke uitstraling van een gietvloer, vind je ook in een Marmoleum vloer. Een duurzame keuze, het materiaal is niet alleen sterk – het gaat wel 30 jaar mee – maar ook gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Marmoleum wordt volledig co2-neutraal geproduceerd. Niet alleen een fijn gevoel aan je voeten dus. Neem eens een kijkje op de site van Forbo waar je ook stalen kunt bestellen van de uitgebreide collectie.

STEEN OF LEER

Wel eens gehoord van leer op de vloer? Het bestaat, de leren tegels van Etagon zijn er in maar liefst vijftig uitvoeringen. Doordat het leer gelooid is met hete wax is het zeer stijlvast. Of misschien houd je meer van steen. Met een stenen vloer kun je verschillende effecten realiseren. Van heel strak tot natuurlijk en speels. De bewerking van de steen en de al dan niet grillige randen bepalen de uitstraling. Wat kies jij? Gepolijst of gezoet? Hardsteen of kalksteen? Strak afgewerkt of verouderde randen? Stenen vloeren hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen uv-stralen, ze verkleuren dus niet. Ook zijn ze vaak makkelijk in onderhoud.

Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!

Afbeelding