‘Muziek als Medicijn’ haalt al 65 jaar onderste muzieksteen boven

Nieuws
Marian, Bertus en André in de studio van het Dijklander Ziekenhuis.
Marian, Bertus en André in de studio van het Dijklander Ziekenhuis. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Meer ideeën dan tijd, dat is het grootste probleem van de vier ‘muziekaholics’ die elke dinsdag vanuit het Dijklander Ziekenhuis het radioprogramma Muziek als Medicijn maken. Al jarenlang vormen André Rebel, Bertus de Leeuw, Marian Lantinga en Marja Burger het team dat de uitzendingen, voorheen onder Purmerend Radio Ziekenomroep maar nu onder de vlag van Waterlandradio, samenstelt. “Het programma drijft op onze liefde voor muziek.” Een liefde die zelfs al in een gesprek meeslepend is.

De tijden voor de ziekenhuisomroep zijn veranderd. Voorheen, lees voor corona, ging het viertal nog twee keer per week langs de bedden om de patiënten te vragen wat ze wilden horen. “Wat ze wilden horen, en ook hoe laat”, vertelt André. “Heel vaak kregen we de bekende hitjes, maar ook wel eens iets anders, van lang geleden. Er was een periode dat veel mensen Hansie Hinterseer aanvroegen, een skikampioen waar veel dames bij zwijmelden. Heel soms kenden we een aangevraagd nummer niet want we hebben aardig wat muziekkennis in huis met zijn allen. We kennen praktisch alle muziek, als het ooit op plaat is gezet. We zijn echte muziekfreaks. En als iemand zegt; dat kennen jullie niet, dan gaan onze haren overeind staan en zoeken we net zo lang tot we het gevonden hebben.”

Emotionele gesprekken

“Soms kreeg je hele verhalen van mensen”, vult Bertus aan. “Zeker als ze iets bijzonders aanvroegen. Op de vraag hoe ze aan dat stuk kwamen werden soms best emotionele gesprekken gevoerd. Het was leuk om dat contact met de patiënten te hebben.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Bertus heeft er zin in. (Foto: Han Giskes)

Als we een nummer niet  kennen zoeken we net zo lang tot we het gevonden hebben

Niet meer wekelijks langs de bedden

Dat contact is er niet meer. Na corona was alles anders. De patiënten verblijven korter in het ziekenhuis, en wanneer ze daarin komen krijgen ze een tablet waarmee ze zelf van alles kunnen opzoeken. Marian: “In plaats van de verzoeknummers zijn we overgegaan op thematische uitzendingen. Maar we zijn nog steeds een ziekenhuisomroep, en dat willen we zo houden. Muziek voor patiënten, maar nu ook voor ieder ander te beluisteren via internet, overal op de wereld.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Marian. (Foto: Han Giskes)

Faciliteiten van het Dijklander

Toch zijn zij van het platform Waterlandradio nog de enige partij die echt op locatie, in een eigen studio in het Dijklander Ziekenhuis de uitzending verzorgt. “Dat is heel fijn, en we krijgen alle medewerking van het ziekenhuis, met alle faciliteiten. Muziek als Medicijn is ook het oudste programma van Waterlandradio. Het wordt al meer dan 60 jaar gemaakt.”

Veel muziekkennis want bij elk plaatje hoort een praatje

Thematische uitzendingen

Er zijn in die decennia verschillende generaties langsgekomen, hoe houd je iedereen tevreden? “We maken voor iedereen wat”, zegt Bertus. “Kijk maar naar onze thema’s Vandaag is dat Muzikale overleden legendes. Daar komt elke leeftijd langs. Een beetje de rode draad in onze thema’s is covers, daar hebben we al zo’n 35 afleveringen mee gemaakt. Het idee daarachter is dat er zoveel muziek is waarvan je geen idee hebt dat het eigenlijk origineel door iemand anders werd gezongen. Wij draaien dan eerst de cover, en daarna het origineel. Dat vinden veel mensen verrassend. En sommige grote artiesten blijken dan ook wel door de mand te vallen, vooral beroemd geworden door de nummers van anderen. Als we er weer zo eentje hebben draaien we de speciale jingle van brekend glas, dat betekent dat we een grote artiest onderuit gaan halen”, lacht hij.

Covers

André vult aan; “Neem ‘Make you feel my love’ van Adele. Dat is oorspronkelijk van Bob Dylan. Hij is eigenlijk de meest gecoverde artiest, hij heeft zoveel geschreven.” Ze zoeken sowieso zoveel mogelijk informatie bij de nummers die ze draaien. Daar komen verrassende dingen uit. “Zoals Black Betty van Ram Jam. Iedereen kent dat nummer, maar het blijkt oorspronkelijk een gospel te zijn uit begin 1900. Dus waar ging dat over? Dat soort dingen zoeken we uit.”

Omvangrijke muziekbibliotheken

Ze kunnen putten uit hun eigen omvangrijke muziekbibliotheken. Alleen Bertus heeft al een map met een kwart miljoen liedjes erin. “Ik kan eigenlijk alles terugvinden. En anders op Spotify of op internet. Ik ga tot het gaatje om het te vinden. Ik heb wel ’s iets uit 1900 gedraaid. Dat stond waarschijnlijk op een wasrol, krakend en spetterend aan alle kanten. Maar je hoort het wel. We putten veel uit de parate kennis van ons vieren, maar zoeken ook veel op. Want bij elk plaatje hoort een praatje.”

Tekst loopt door onder afbeelding


André. (Foto: Han Giskes)

Nieuwsgierig

Ze hebben er sinds begin 2022 al vele thema’s opzitten, variërend van Fluitliedjes, One Hit Wonders, en, ook favoriet; Overleden legendes en Onbekende duetten. En met hun eigen eindeloze muzikale nieuwsgierigheid komen er elke vergadering weer vele thema’s uit hun brainstormsessies. “Er is nog zoveel. Alleen al zoals we nu zitten te praten, bakkie koffie erbij. Dan denk ik; koffie, dat is ook een mooi thema!”, zegt Bertus.

Ze stoppen er elk zo’n zes uur per week in. Brainstormen, nummers opzoeken, zo’n dertig per keer, kwaliteit checken, faden, achtergrondinfo zoeken en twee uur in de uitzending. En dan probeert Bertus voor elke uitzending nog een nieuwe jingle te maken.

Zwaard van Damocles

Met alle veranderingen zijn ze al heel blij dat ze nog steeds de uitzendingen kunnen maken. “Maar er hangt toch altijd een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Zullen we op een bepaald moment niet overbodig worden? We zijn toch primair een ziekenhuisomroep, dat is wel wat op de achtergrond geraakt. We zijn blij met de steun van het ziekenhuis, en de studio hier. Zolang dat voortduurt maken wij muziekuitzendingen. We krijgen best nog veel reacties. En we zijn ook het oudste programma van Waterlandradio, dat is best wat waard, het is een fantastisch format. We genieten zelf enorm van de muziek. En straks hebben wij weer twee uur plezier en heel veel lol tijdens de uitzending. Zolang het loopt, loopt het. Daar zijn we heel blij mee.”