Pittige uitspraken van Klimaatburgemeester

Algemeen
Klimaatburgemeester Frank Drost (links) aan tafel bij Sander Verschoor van Omroep Castricum.
Klimaatburgemeester Frank Drost (links) aan tafel bij Sander Verschoor van Omroep Castricum. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - De door de overheid uitgeroepen Klimaatburgemeester van gemeente Castricum, Frank Drost, nam geen blad voor de mond tijdens een uitzending van Couleur Locale bij Omroep Castricum. De geweldige aandacht voor het klimaat bij de overheid vindt hij terecht, maar hij spreekt diezelfde overheid aan tot daden te komen. 

Door: Aart Tóth

“Neem je eigen ondernemers nu eens serieus.”

Frank Drost breekt een lans voor plaatselijke ondernemers die best bereid zijn duurzame maatregelen te nemen, maar de steun van de overheid missen. Drost haalt daarbij voorbeelden uit de praktijk aan op lokaal gebied waar dure partijen worden ingehuurd, terwijl de kennis ook binnen de gemeentegrenzen te vinden is.

Binnen gemeentegrenzen

“Er zijn genoeg ondernemers binnen de gemeente, die al jaren met goede plannen rondlopen op gebied van duurzaamheid,” vertelt hij in de uitzending. Hij stipt aan dat medewerking vanuit de gemeente noodzakelijk is, maar ook een vertragende factor is. Frank: “Als er al een antwoord komt zijn we jaren verder. Er worden externe adviesbureaus ingehuurd om het tegen hoge kosten te onderzoeken.” 

Gebakkelei over zwembad

Hij benoemd de plannen voor ene nieuw zwembad, waar volgens hem al zes jaar over gebakkeleid wordt, terwijl intussen kapitalen worden uitgegeven aan adviesbureaus. Hij vindt dat vrijwillige adviezen van deskundigen uit de eigen gemeente daarbij niet serieus genomen worden. “Het gebrek aan kennis bij ambtenaren en politiek zorgt ervoor dat plannen telkens worden aangepast en telkens vooruit worden geschoven. En dat er weer externen worden ingehuurd. Neem je eigen ondernemers nu eens serieus”, aldus Frank.

Castricummer Werf

Een ander voorbeeld dat Frank benoemde, was het beleid rondom de Castricummer Werf. Jarenlang zijn daar ondernemers zelf aan de gang gegaan het ‘Bedrijventerrein’ om te dopen in een ‘Bedrijvenpark’. Ze kregen steun van OVC en plaatselijke architecten. Duurzame middelen worden ingezet en er is zelfs gedacht aan een betere hemelwaterafvoer via milieuvriendelijke kanalen. “Prachtige plannen, waar niet alleen de ondernemers wijzer van worden, maar heel Castricum. Werkgelegenheid blijft behouden. Helaas strandden deze plannen in de gemeente door gebrek aan aandacht en serieus benaderen vanuit politiek en ambtenaren. Opwaarderen van gebieden zoals Castricummer Werf moet als geheel gebeuren en niet stukje bij beetje”, zegt Frank.

Frank weet waarover hij speekt, mede dankzij zijn jarenlange ervaring op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin. Hij vind: de kennis is aanwezig, maar politiek lijkt het niet te willen horen. 

De uitzending van Couleur Locale is terug te kijken op www.castricum105.nl en via het YouTube filmpje hieronder.