Dierenambulance Hoorn e.o. hard op zoek naar vrijwilligers

Algemeen
Interesse in vrijwilligerswerk bij de Dierenambulance? Kijk op www.dierenambulancehoorn.nl voor meer informatie.
Interesse in vrijwilligerswerk bij de Dierenambulance? Kijk op www.dierenambulancehoorn.nl voor meer informatie. Foto: aangeleverd

HOORN - Het is een algemene tendens na de zomervakantie: een aantal vrijwilligers neemt afscheid van de Dierenambulance Hoorn e.o. “Mensen maken plannen voor een nieuw seizoen en dat betekent keuzes maken”, vertelt voorzitter en chauffeur Fred Perrier. “En daardoor komen wij nu wat handen tekort.” De Dierenambulance zoekt mensen die aan de slag willen als chauffeur, bijrijder of meldpostmedewerker. “Natuurlijk moet je van dieren houden”, benadrukt Fred. “En het liefst minimaal één keer per week een dag beschikbaar zijn.”

“Het vrijwilligerswerk is geschikt voor iedereen vanaf achttien jaar. Ook gepensioneerden worden van harte uitgenodigd te solliciteren. Het is wel belangrijk dat mensen een hele dag beschikbaar zijn; van 9.00 tot 18.00 uur óf van 18.00 tot de volgende ochtend 9.00 uur. Wanneer er een melding bij de meldpostmedewerker binnenkomt, wordt de chauffeur gebeld en haalt hij of zij de bijrijder op. We gaan dus altijd met z’n tweeën op pad. Wij bedienen heel Westfriesland, maar het is wel handig als de chauffeur en bijrijder in de gemeente Hoorn wonen. Officieel moeten we namelijk binnen dertig minuten ter plekke zijn. Als de chauffeur vanuit Hoorn, de plaats waar de ambulancewagen staat, eerst de bijrijder in bijvoorbeeld Enkhuizen moet ophalen, verliezen we te veel tijd. Voor de functie van meldpostmedewerker maakt je woonplaats niet uit, omdat je dan vanuit huis werkt. Deze vrijwilliger neemt de telefoontjes waar, beantwoordt alle vragen en stuurt de ambulance aan indien nodig. Computerervaring is hierbij overigens wel handig.”

Training

Volgens Fred is het wel een must dat vrijwilligers van dieren houden. “Met dierenliefde kom je al een heel eind. De rest leer je vooral bij ons in de praktijk. En goed om te weten: nieuwe vrijwilligers kunnen bij ons trainingen volgen die door een dierenarts gegeven worden. Zo leren zij over bepaalde ziektes en hoe je botbreuken kunt herkennen. Wij werken met een proeftijd van twee maanden. Dan hebben wij én de vrijwilligers meestal wel een goed beeld van elkaar en het werk gekregen.”

Voldoening

De drukste periode van het jaar voor de Dierenambulance is inmiddels voorbij. “In het voorjaar krijgen we altijd veel meldingen van jonge vogeltjes die uit hun nest zijn gevallen. Een drukke periode met het jonge grut, maar ook wel de leukste periode. Het geeft je als vrijwilliger veel voldoening als je een dierenleven kunt redden. Op dit moment hebben we helaas te maken met veel aangereden katten. Ook dat hoort bij ons werk. Maar het feit dat je dat diertje weer bij zijn eigenaar thuis kan brengen, geeft ook een goed gevoel. Mensen zijn ons vaak ontzettend dankbaar.” 

Afhankelijk van donaties

Dierenambulance Hoorn e.o. kan haar werk doen dankzij de vrijwilligers, maar zonder donateurs, giften en sponsors kunnen de vrijwilligers niets. “Op dit moment redden we het financieel, maar het is zeker geen vetpot. Wij beschikken over twee ambulancewagens, die we in bruikleen hebben gekregen van Stichting Dierenlot. Het onderhoud aan de wagens, die gemiddeld 75000 kilometer per jaar rijden, kost veel geld en we gebruiken elke dag materialen als handschoenen, mondkapjes, handgel, handdoeken, verbandmiddelen en ander werkmateriaal. Iets waar veel mensen denk ik niet bij stilstaan, maar het moet wél allemaal betaald worden. Donateurs en sponsors mogen zich dus altijd melden. Sinds 2017 zamelen we zelf oude kleding in, in samenwerking met Dierenlot. Herbruikbare kleding, textiel en schoenen kunnen in dichtgebonden zakken ingeleverd worden bij het verzamelpunt aan de Cypres 5 in Hoorn. De kleding wordt doorverkocht, deels als tweedehands kleding en anders voor recycling. De opbrengst daarvan is voor de Dierenambulance. Ook oude mobieltjes en cartridges kunnen hier gebracht worden; de opbrengst daarvan gaat naar Dierenlot.”

Interesse in vrijwilligerswerk bij de Dierenambulance? Kijk op www.dierenambulancehoorn.nl voor meer informatie. Op de site kunnen geïnteresseerden zich via een formulier aanmelden. Dierenambulance Hoorn e.o. is zeven dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. Een dier in nood? Bel 0229-245353.