Afscheid van Mieke Booij, van wethouder naar trouwambtenaar

Algemeen
Mieke Booij, ex-wethouder, is nu BABS. “Een huwelijk sluiten, fantastisch om te doen."
Mieke Booij, ex-wethouder, is nu BABS. “Een huwelijk sluiten, fantastisch om te doen." (Foto: Pr)

HAARLEMMERMEER - Ze was bijna 13 jaar raadslid, fungeerde als vicevoorzitter van de gemeenteraad, was fractievoorzitter en lijsttrekker van ‘haar’ PvdA en ruim twee jaar wethouder: Mieke Booij. Begin januari kondigde ze aan dat ze het wethouderschap wilde neerleggen, op 8 juli nam ze officieel afscheid.

Anja Maas

“Waarom ik als wethouder wilde stoppen? Simpel: een veel te volle agenda. Zo vol dat ik mijn werk niet meer kon doen zoals ik wilde. Ik kon er mijn hart niet meer in stoppen. In mijn portefeuille zat zorg, welzijn, woonbeleid en sport. Een uitdagend pakket, ik ging ervoor. Iedereen kent mij als sterk sociaal betrokken, dan zet je daar enthousiast je tanden in. Bij het oplossen van problemen zet ik het liefst in op persoonlijk contact. Zelf langskomen, in overleg zaken uitlijnen en samen kijken naar een oplossing. Ik woon sinds 1985 in Hoofddorp, maar vanuit deze functie maakte ik echt kennis met de hele polder. Twee jaar liep het allemaal prima, en toen kwam corona. Alles moest online, de wereld bestond alleen via de computer. Weg persoonlijk contact, in plaats daarvan ontstond een flinke verzakelijking. Ik zat meer dan 60 uur per week achter het scherm en dan kun je je niet betrokken inzetten. Voor iemand zoals ik werkte dat gewoon niet goed, vandaar mijn beslissing om na twee mooie jaren te stoppen. Fouad Sidali, geen onbekende in de Haarlemmermeerse politiek, was als opvolger beschikbaar. Daar was ik blij mee, ik heb mijn takenpakket vol vertrouwen over kunnen dragen”.

Toespraken

Mieke Booij nam op 8 juli tijdens een feestelijke receptie in het raadhuis officieel afscheid. “Door corona kon het aantal gasten niet te groot zijn, maar het was prachtig weer, dus we konden naar buiten. Er waren mooie toespraken van de burgemeester en de directeur van mijn afdeling, ik ben verwend met mooie cadeaus: allemaal prima. Ik zeg het nog maar eens: heel veel dank aan iedereen die zijn best heeft gedaan om er een mooie middag van te maken.”

Trouwambtenaar

Na deze politieke carrière koos Mieke voor iets heel anders, namelijk werken als zelfstandig ondernemer. Sinds een aantal maanden is zij BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en oproepbaar als trouwambtenaar. “Ik heb mijn eigen bedrijf en mag in het hele land huwelijken sluiten. Fantastisch werk, dat goed bij me past. Ik ben net gestart en het moet nog even groeien, maar wat is nu positiever dan twee mensen die samen verder willen officieel te koppelen?”

Deze job is een nieuwe stap in een gevarieerde loopbaan, waarin ze onder andere ook al eens voor de klas stond als docent maatschappijleer. “Misschien dat ik weer terug ga naar het onderwijs, wie weet. En verder ben ik beschikbaar als (dag)voorzitter voor bijeenkomsten, zoals congressen of een presentaties. Allemaal heel verschillende dingen. Ik heb er in zin.”