“Veenmeermin waar ben je?”

Algemeen
 Erma Rotteveel en Kiek van der Poel bij de fotopanelen, vlak voordat deze geplaatst werden langs de route van de fietstocht ‘Veenmeermin waar ben je?’ Foto: aangeleverd
Erma Rotteveel en Kiek van der Poel bij de fotopanelen, vlak voordat deze geplaatst werden langs de route van de fietstocht ‘Veenmeermin waar ben je?’ Foto: aangeleverd (Foto: Erma Rotteveel Windkracht 10)

De gemeente Kaag en Braassem is onlangs een bijzondere fietsroute rijker geworden. Stichting Tulpenroute lanceerde op zaterdag 19 december de 30 kilometer lange fietsvariant van de Tulpenroute, genaamd ‘Veenmeermin waar ben je?’ De fietstocht is gewijd aan het onlangs ontdekte waterwezen de Veenmeermin, dat al eeuwenlang in de veenpolders blijkt te leven.

Van de redactie

Kaag en Braasem- Fietsers maken onderweg kennis met de Veenmeermin via tien op panelen geplaatste visuele verhalen van de hand van initiatiefneemster Erma Rotteveel. Zij fotografeerde de in de loop der tijd gevonden bewijzen over het bestaan van de Veenmeermin op een tot de verbeelding sprekende manier. Elk fotopaneel vertelt een bijzondere, bloeiende poldersage over de relatie van de Veenmeermin met tulpen, boeren en tuinders. En over de sporen die ze achter heeft gelaten in het polderlandschap. Erma: “We hopen dat mensen de mooie omgeving rondom Kaag en Braassem zo met andere ogen gaan bekijken en de wijze woorden van de Veenmeermin ter harte nemen. Ook hopen we dat mensen zelf ook op zoek gaan naar nieuwe bewijzen van haar bestaan.”

Dat de lancering van de fietsroute midden in deze bijzondere coronatijd valt, was niet gepland, maar geeft de route wellicht nog een extra dimensie. Erma: “We zijn blij dat we juist in deze lastige tijd een leuk, sportief en hopelijk spannend uitje kunnen bieden aan mensen. De route en de openlucht fototentoonstelling zijn overigens blijvend, dus het hele jaar toegankelijk voor iedereen.”

Voor de totstandkoming van de fietsroute werkte Erma nauw samen met Kiek van der Poel (uitvoering), Annemieke de Man (tekstconcepten), Kitty Hoogenboom en Corine van Alphen (organisatie). Het Veenmeermin-team overhandigt de route na de lancering officieel aan Stichting Tulpenroute, die ook de Tulpenroute vaarvariant door de polders rondom de Geest- en Floraweg beheert. Voorzitter Hans Straathof is blij met de nieuwe aanwinst. “Wij vinden het fantastisch dat in deze fietsroute onze regionale geschiedenis verweven wordt met een tot de verbeelding sprekende poldersage. Waar we ook blij mee zijn, is dat de Veenmeermin nu ook opduikt in de verhalen en foto’s van de Tulpenroute vaarvariant. Daar zullen we in het voorjaar zeker meer over vertellen!”

De fietsroute ‘Veenmeermin waar ben je?’ is gerealiseerd met ondersteuning van Landschapstafel Leidse Ommelanden, Provincie Zuid-Holland, Holland-Rijnland, Gemeente Kaag en Braassem, Stichting Kaag en Braassem Promotie en Dorpsraad Oud Ade. Hans: “Dat zoveel partijen dit initiatief omarmen geeft aan dat het op een hele positieve manier bijdraagt aan het behoud van ons regionale culturele erfgoed. Het is dan ook zeer de moeite waard om op de fiets te stappen en de bloeiende poldersage over de Veenmeermin zelf te ontdekken.” Meer informatie is te vinden op: www.detulpenroute.nl

“Een leuk, sportief en hopelijk spannend uitje”