Sterkste stijging WW-uitkeringen

Algemeen

AMSTERDAM - De coronacrisis laat in april duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt zien. Het totale aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam nam afgelopen maand met 5.828 toe en kwam uit op 26.170. Daarmee is de stijging van het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam (28,7%) aanzienlijk sterker dan landelijk (16,7%). Door de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus, verviel een groot deel van het werk in sectoren zoals horeca, cultuur, detailhandel non-food en transport. Vooral werknemers uit de uitzendsector meldden zich voor een WW-uitkering.

Vooral werknemers in de uitzendsector, horeca en cultuur zijn getroffen door de crisis en de daaruit voortvloeiende contactbeperkende maatregelen. Het aantal WW-uitkeringen steeg het sterkst bij uitzendbureaus (109%), horeca (77%) en cultuur (36%). Maar ook in de vervoer en logistiek en de detailhandel hebben bedrijven het zwaar te verduren. Beroepen die sterk worden geraakt zijn onder andere kelners en barpersoneel en verkoopmedewerkers detailhandel. Andere sectoren merken op een andere manier de gevolgen van de coronacrisis. Zo nam het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam in de sector overheid nauwelijks toe. Mogelijk hangt dit samen met het extra werk dat verschillende overheidsinstanties hebben in verband met de coronamaatregelen.

In Groot Amsterdam daalde het aantal online vacatures in de afgelopen weken sterker dan gemiddeld in Nederland. Vooral in sectoren die juist in Groot Amsterdam sterk vertegenwoordigd zijn, zoals de dienstverlenende sector en de bedrijfseconomisch en administratieve sector, liep het aantal vacatures hard terug. Zo nam het aantal vacatures voor administratief personeel – waaronder boekhoudkundig medewerkers, receptionisten/telefonisten en secretaresses - flink af. Maar ook naar obers & barpersoneel en koks wordt momenteel veel minder gezocht.

Om de arbeidsmarkteffecten van de coronacrisis in kaart te brengen, bracht UWV afgelopen week een update uit van de ontwikkeling van het aantal vacatures (tot en met week 17) . Een verklaring voor de sterke daling van het aantal vacatures in de horeca en transport & logistiek is dat deze sectoren in Groot Amsterdam oververtegenwoordigd zijn.

De arbeidsmarktregio Groot Amsterdam bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, De Ronde Venen en Uithoorn.