Met een boogje om elkaar heen fietsen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay.com)

AMSTERDAM - Om in Amsterdam met een boogje van 1,5 meter om elkaar heen te kunnen lopen of te fietsen, moet er meer ruimte komen. Amsterdam is een volle stad, maar 1,5 meter is 1,5 meter. Om 1,5 meter afstand tot elkaar te hebben, moet je ruimte maken. Hoe maak je dan ruimte? Door bijvoorbeeld fietsers op de rijbaan te laten rijden, of je voert éénrichtingsverkeer in voor voetgangers. Ook kun je objecten als fietsrekken verplaatsen en parkeerplaatsen opheffen.

Er moet dus ruimte komen op straten waar veel verkeer is, denk bijvoorbeeld aan drukke straten met veel winkels en cafés. Dat zijn onder meer de J.P. Heijestraat en de Eerste van Swindenstraat. Hier gaan de fietsers volgende week naar de rijbaan. Snel daarna volgen dezelfde tijdelijke maatregelen in de Rijnstraat (tussen Vrijheidslaan en de Van Woustraat ) en op de Museumbrug. Voor een aantal andere straten die als knelpunt naar voren zijn gekomen, voert de gemeente nu nog de verplichte verkeersveiligheid- en doorstromingstoetsen uit. In alle straten waar de fiets tijdelijk naar de rijbaan gaat, wordt ook gekeken naar andere mogelijkheden om meer ruimte te maken, zoals het verplaatsen van fietsenrekken.

De verkeersveiligheid staat voorop. Daarom doet de gemeente vooraf voor elke straat een verkeersveiligheidstoets. De maatregel wordt alleen genomen in straten waar 30 km per uur gereden mag worden of de straat wordt tijdelijk verander in een 30 km-straat. De eerste dagen na invoering zijn er ook verkeersregelaars. Het idee is om de maatregelen in elk geval tot 31 oktober te laten gelden.