Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Honderd jaar dorps Noord

Het jaar 2020 laten we het liefst zo snel mogelijk achter ons, als een vage herinnering voor in de geschiedenisboekjes. Dit jaar gaan we het nare virus hopelijk onder de duim krijgen door het vaccin - alhoewel dit nog de nodige tijd en dus ook geduld en beheersing van ons allemaal vraagt.

Wat er ook gebeurt in 2021, een historisch jaar is het sowieso voor Amsterdam-Noord. Want ons stadsdeel bestaat dit jaar honderd jaar. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. De dorpen bestonden al lang en de geschiedenis van het noordelijke deel aan het IJ gaat veel verder terug. Onder andere het galgenveld vertelt dat verhaal. Maar honderd jaar geleden werden de Waterlandse dorpen (Buiksloot, Nieuwendam, Schellingwoude, Durgerdam, Holysloot, Zunderdorp, Ransdorp) onderdeel van Amsterdam. En daarmee kreeg ons stadsdeel voor een groot deel de vorm die het nu heeft.

Na de watersnood van 1916 konden de kleine gemeenten de kosten voor het herstel en onderhoud niet meer opbrengen en ging men akkoord met aansluiting bij Amsterdam. Dit heeft niet alleen het uiterlijk van ons stadsdeel bepaald, maar ook het karakter. Hét kenmerk van Noord is de lappendeken aan dorpen en buurten, met elk hun eigen dorpse karakter. Honderd jaar geleden werd er ook druk gebouwd in ons stadsdeel. De Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt waren al bijna af en de eerste bewoners betrokken hun woning in Tuindorp Oostzaan. In 1924 begon men met de bouw van Tuindorp Nieuwendam en vanaf 1930 werd Tuindorp Buiksloot gerealiseerd. Al met al een fikse groeispurt.

Het is niet bij die ene groeispurt gebleven. Na de oorlog kwam er weer een grote, met de bouw van wijken als de Banne, de Molenwijk, Buikslotermeer en Nieuwendam Noord (wat we nu de Waterlandpleinbuurt noemen). Het afgelopen jaar mochten we de 100.000e inwoner van ons stadsdeel begroeten. Opnieuw zitten we in een stevige periode van groei, vooral aan de IJ-oevers en rond station Noord worden flinke aantallen woningen gebouwd.

Toch is en blijft het kenmerk van ons stadsdeel die lappendeken. We horen allemaal bij Amsterdam, bij Noord, maar ook zeker bij onze buurt. En elke buurt heeft zijn eigen karakter, dat maakt Noord zo leuk en bijzonder. Over 100 jaar kijken we (ok, wij zelf niet) terug op deze tijd en dan gaat het vast over een pandemie die heerste. Maar misschien ook wel over de bouw van verschillende buurten die allemaal hun eigen karakter blijken te hebben.

Erna Berends