Conflicten tussen fietsers en voetgangers

Algemeen
Fietsers rijden op de voetpaden in het bos zonder dat zelf te weten.
Fietsers rijden op de voetpaden in het bos zonder dat zelf te weten. (Foto: Pixabay)

NOORD - Fietsers en wandelaars zitten elkaar in het Vliegenbos danig in de weg, betoogden twee buurtbewoners uit de directe omgeving van het bos in de vergadering van de stadsdeelcommissie. Kan de hinderlijke en vaak te hard rijdende fietser niet effectiever van de voetpaden worden geweerd door de gemeente?

door Tom Tossijn

De verhoudingen tussen fietsers en voetgangers in het Vliegenbos blijven gespannen. Het wordt eerder erger dan beter met de onderlinge conflicten. Dat is te concluderen uit de bijdragen van enkele insprekers in de vergadering van de stadsdeelcommissie van afgelopen woensdag. Fietsers blijven op voetpaden fietsen, rijden vaak te hard met hun elektrisch aangedreven fietsen en verjagen met onbeleefd geschreeuw de voetgangers, betogen buurtbewoners uit Nieuwendam, Hetty Oorbeek en Anna Costello Schwartz. Omdat niet duidelijk is waar en op welk pad niet gefietst mag worden, rijdt menige fietser op de voetpaden in het bos zonder dat zelf te weten. Die paden zouden te fraai geasfalteerd en dus te uitnodigend voor fietsers zijn. “Onze mensen worden van hun sokken gereden, met name op het middenpad in het Vliegenbos!”, zegt Oorbeek. De beide buurtactivistes bepleiten dat het stadsdeel voldoende verkeersborden C14 (‘Gesloten voor fietsers’) plaatst, zodat fietsers weten dat ze illegaal op een voetpad fietsen. Dat helpt, verwachten de twee.

Niet veilig

Anna Costello: “Ik nodig jullie als gemeente uit om eens met ons mee te komen lopen in het Vliegenbos om de verkeersborden te bekijken. Dan zie je met eigen ogen dat de voetpaden niet veilig zijn, ook omdat het fietsverbod lang niet overal duidelijk is”. Wel zijn de inspreeksters blij met de fietssluizen, al zijn die niet overal even effectief. Hun pleidooi vindt weerklank in de stadsdeelcommissie. Dennis Overweg (Partij voor de Ouderen) vindt het nuttig om eens in het bos te gaan wandelen met een verkeersexpert, om samen kritisch de bebording en bedekking te bekijken. Zo kan worden gedacht aan het vervangen van asfalt door los grind en zand op de voetpaden. Portefeuillehouder Saskia Groenewoud gaat er op korte termijn nog naar kijken samen met bewoners.