Volg wel en wee van Only Friends - Nieuw in deze krant; column over unieke sportclub in Noord

Nieuws

NOORD - In het Noord-Amsterdams Nieuwsblad verschijnt vanaf volgende week de gloednieuwe column over Only Friends. Elke twee weken is te lezen over deze sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking in Amsterdam-Noord. Een unieke club. Zelfs de enige in haar soort op de wereld! Genoeg stof dus om over te verhalen. Er gebeurt zo veel op en rondom het sportpark. Maar hoe is Only Friends nu eigenlijk ontstaan?


De oorsprong van deze bijzondere club. Dennis Gebbink ervaart dat zijn zoon Myron, die een motorische beperking heeft door een hersenbeschadiging tijdens de geboorte, niet op zijn plaats is bij een reguliere voetbalclub. Hij besluit daarom in 2000 zelf een club op te richten, met aanvankelijk alleen voetbal. Bij de start zijn er acht jongetjes en twee voetballen. De club gaat Only Friends heten, groeit gestaag en krijgt alom maatschappelijke belangstelling en Dennis wordt geridderd voor zijn initiatief en realisaties.

Genieten


De slogan 'Je bent goed zoals je bent!' onderstreept de kern van Only Friends. Ieder kind telt, is welkom en wordt gerespecteerd. Het gaat erom dat kinderen met een beperking kunnen genieten van sport, zich kunnen ontwikkelen en vriendschappen kunnen sluiten. Niet alleen de lichamelijke bezigheid maar ook het gevoel 'erbij te horen' doet de kinderen erg goed. Inmiddels sporten er bijna 700 kinderen in 24 sportcategorieën - dus al lang niet alleen maar voetbal - met zeer veel plezier en enthousiasme. Dit alles op hun eigen, veilige en vertrouwde sportcentrum; Friendship Sports Centre - waarover in een latere column meer. Only Friends heeft 150 vrijwilligers en gemiddeld zo’n 50 stagiaires die het sporten voor de kinderen zeven dagen in de week mogelijk maken.
Myron, de zoon dus met wie alles is begonnen en inmiddels jong volwassen, is als eerste student met een beperking afgestudeerd aan het CIOS (opleiding voor sportleraar), speler van het paralympisch voetbalteam en… vooral sportinstructeur bij Only Friends. Hoe gaaf is dat? Only Friends is 'wereldberoemd' in Amsterdam maar nog steeds kennen heel veel mensen en kinderen de club niet. Vandaar dat we in deze krant de nodige aandacht aan deze unieke club gaan besteden.
Voor meer informatie www.onlyfriends.nl.