Als je mantelzorgt doe je iets bijzonders

  Nieuws
Annette met wijlen haar vader. (Foto: aangeleverd)
Annette met wijlen haar vader. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

AMSTERDAM - Zaterdag 10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Naar schatting mantelzorgt een op de vijf Nederlanders voor een kind, een ouder, een partner of een buurvrouw. Zorg voor je dierbare is mooi, maar het kan ook heel zwaar zijn. De Dag van de Mantelzorg is er vooral om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en een stuk erkenning en waardering te bieden. Iedere mantelzorger heeft zijn verhaal. Hieronder dat van Annette.
Annette is 55 jaar en woont al meer dan haar halve leven in Amsterdam-West. Haar moeder begon met dementeren toen ze nog geen zestig was. "Dat was de eerste keer in mijn leven dat ik met dementie in aanraking kwam", vertelt Annette. "Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Ze overleed ongeveer tien jaar na de diagnose aan de ziekte."

Diagnose Alzheimer

Jaren later doemen bij zowel vader, schoonvader en schoonmoeder de eerste verschijnselen van dementie op. "De Alzheimer radar ging onmiddellijk aan", gaat Annette verder. "Ik herkende de symptomen onmiddellijk. Toch duurde het nog een behoorlijke tijd voor een diagnose werd gesteld. Tropenjaren, dat waren de afgelopen jaren beslist", zegt Annette. "En dan heb ik nog het geluk goede familie te hebben. Zowel mijn eigen broer en zus, als de familie van mijn man. We deden en doen alles samen. Lange tijd wilde geen van de drie ouders ook maar iets weten van een verpleeghuis, terwijl het thuis eigenlijk niet meer kon. Je neemt steeds meer over van je vader of moeder. Administratie, betalingen, nou, eigenlijk alles."
Verpleeghuis

"Iets meer rust kwam er in de tent toen de ouders uiteindelijk alle drie naar een verpleeg/verzorgingshuis verhuisden. De ouderlijke woningen moesten leeg en verkocht. In het verpleeghuis popten weer nieuwe problemen op, protocollen, zorgplannen, procedures, waar je als mantelzorger af en toe echt gek van wordt. Wat hebben we het in Nederland allemaal ingewikkeld gemaakt! Mijn vader en schoonvader zijn allebei het afgelopen jaar overleden", besluit Annette. "En ook dat betekent een hoop papierwerk afwikkelen. Raar dat ze er niet meer zijn. Alleen mijn schoonmoeder leeft nu nog. We zijn iets ruimer in onze tijd gekomen. Dat klinkt raar om dat zo te zeggen hè? Iets leuks doen? We waren al bijna vergeten hoe dat moest!"
Cadeaukaart

Wie in Amsterdam woont en mantelzorger is of mantelzorger is voor iemand die in Amsterdam woont kan tot en met 31 december een VVV-cadeaukaart ter waarde van 20 euro aanvragen. Dit kan online of via het stadsloket. Kijk voor meer informatie op www.amsterdam.nl/mantelzorg.

Meer berichten