Staatsbosbeheer start voorbereidingen voor boskap

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pexels.com

SCHOORL - Staatsbosbeheer start vanaf 26 oktober met zichtbare voorbereidingen van de bomenkap in het Dr. Van Steijnbos. De bomen worden gemarkeerd zodat duidelijk is welke bomen verdwijnen en welke blijven staan. Deze markeringswerkzaamheden nemen ongeveer twee weken in beslag.

Met de kap van het Dr. Van Steijnbos wordt circa 7,6 ha, dat is 0,8% van het totale oppervlakte aan bos, in de Schoorlse Duinen weggehaald. Het bos in de Schoorlse Duinen wordt verwijderd om open ruimte te creëren zodat de wind weer vrij spel heeft. Doel is de biodiversiteit te bevorderen zodat zeldzame planten- en diersoorten behouden blijven en kunnen terugkeren.

Gekleurde stippen

Het markeren van de bomen heet in vaktermen blessen. Bomen met blauwe stippen blijven staan. Bomen met oranje stippen worden verwijderd. De begrenzing wordt aangegeven met een oranje ring rondom bomen. De bomen binnen dit gebied worden verwijderd. Met oranje strepen geeft Staatsbosbeheer aan waar de oogstmachines in het bos mogen rijden zodat de schade aan de ondergrond beperkt blijft.

Atlantisch duinbos

Enkele alleenstaande grove dennen aan de oostkant van het Dr. Van Steijnbos krijgen blauwe stippen. Deze blijven staan en krijgen daarmee de kans zich verder te ontwikkelen. De wind zal deze bomen verder vormen. Deze bomen passen bij de ontwikkeling naar Atlantisch duinbos, dat grenst aan open duinen. De Oostenrijkse-, Corsicaanse den en dennensoort Contorta die daar staan krijgen oranje stippen en worden weggehaald.

Natura 2000 beheerplan

Het kappen van (de niet verbrande delen) van het Dr. Van Steijnbos is een maatregel uit het Natura 2000 beheerplan Schoorlse Duinen. De Schoorlse Duinen is een door Nederland aangewezen beschermd natuurgebied binnen het Europees natuurnetwerk Natura 2000. Het doel van Natura 2000 is de Europese biodiversiteit te bevorderen zodat de verscheidenheid van soorten planten en dieren toeneemt. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het beleid en de financiering van de herstelmaatregelen.