Rubriek: Uit het College van B&W Bergen

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag. Burgemeester en Wethouders namen in hun vergadering onder meer de volgende besluiten.

DOOR: ED BAUSCH

Huisartsenpraktijk

Er is een aanpassing van het bestemmingsplan voor nodig om de terugkeer van een huisartsenpraktijk in Egmond-Binnen mogelijk te maken. “Het College wil die vergunning graag deze maand verlenen en die wordt dan zes weken ter inzage gelegd”, zegt wethouder Klaas Valkering. Aan de Herenweg 72B is er naast basisschool De Windhoek en Forte Opvang ruimte voor een tweede vestiging van de praktijk van de huisartsen Van Geldern en Smits. Zij hebben al een praktijk in Egmond aan Zee, die blijft gewoon bestaan. Ook blijft praktijk voor fysiotherapie. Tosca de Ronde opent haar derde praktijk, naast die in de andere Egmonden. Valkering: “Wij zijn blij dat met de komst van deze praktijken, waarmee Egmond-Binnen een versterking krijgt voor de toekomst als levendig dorp.” Het is de bedoeling dat de praktijken in de loop van maart opengaan.

Sporthal

De gemeente gaat de bouw van een nieuwe sporthal en de aanliggende woningen in Egmond aan Zee opnieuw aanbesteden. Het contract met BAM uit 2017 sloot niet meer aan bij de actuele situatie. Wethouder Valkering: “We kwamen er samen niet uit en hebben gepeild of er andere partijen zijn die nu kunnen bouwen binnen het budget, en die zijn er. Dus we kunnen na vaststelling van het bestemmingsplan vlot beginnen met aanbesteden.” De gemeente krijgt van BAM de aanbetaling terug en koopt de bouwtekeningen. De kosten daarvoor komen te zijner tijd voor rekening van de nieuwe bouwer. Verder zijn er geen boetes in het spel.

Mountainbikeroute

De gemeente verstrekt, na de inmiddels verleende Provinciale goedkeuring, nu de vergunning voor een nieuwe route voor mountainbikers door de Schoorlse duinen. Het nieuwe plan past in de werkzaamheden voor het herstel van de duinen na de branden in het vorige decennium. Acht kilometer van het zestien kilometer lange pad gaat over bestaande (bos)paden, zoals nu. Hiervoor zijn geen werkzaamheden nodig. Voor de andere acht kilometer wordt over een breedte van 80 cm de humuslaag wat afgegraven, het gaat totaal om 1,5 kilometer vernieuwing. “Voor ons staat de veiligheid van andere fietsers en wandelaars voorop. We hebben heel nauw samengewerkt met Staatsbosbeheer, de wijkvereniging en de vereniging van mountainbikers. Op de vergunning kan nu - als laatste mogelijkheid - nog gedurende zes weken bezwaar worden aangetekend’’, zegt wethouder Valkering.

Centrum Schoorl fietsplan

14 januari bespreekt de Raadscommissie het ontwerpplan voor het fietsverkeer betreffende centrum Schoorl. 28 januari komt het in de Gemeenteraad. Het plan gaat voornamelijk over het kruispunt Laanweg/Sportlaan. Wethouder Erik Bekkering: “We kiezen nu voor ontwerp 2017. Dat is na alle onderzoek de meest veilige variant gebleken. Studies wijzen uit dat het veiliger is om fietsers geen voorrang te geven bij gebiedsontsluitingswegen, ondanks dat de Gemeenteraad daarnaar vroeg. Het ontwerp past nu in de plannen voor het centrum van Schoorl. Het drukke autoverkeer vanaf de A9 richting centrum gaat vanaf het kruispunt worden omgeleid naar de parkeerterreinen Paardenmarkt en het toekomstige terrein achter de voormalige Rabobank. Vanaf het kruispunt wordt de Laanweg een 30 km zone en komen meer fietsparkeervoorzieningen, naast betere verlichting.”