Schoorlse Zafanya ster in spotje over Tourette-syndroom

Algemeen
Zafanya
Zafanya (Foto: Ed Bausch)

SCHOORL/BERGEN - Het Bergens Nieuwsblad schreef vorig jaar januari over de nu twaalfjarige Zafanya Kersten uit Schoorl, toen ze voor de première stond met haar rol in de musical ‘Annie’. Na haar dertiende optreden stopte de toernee langs de schouwburgen vanwege de pandemie. Nu gaat ze verder met een mooie rol in de musicalversie van ‘The Sound of Music’. Dat is voor haar een geweldige uitlaatklep, want ze heeft soms ook last van dat merkwaardige syndroom Gilles de la Tourette, waardoor je opeens onbedoelde geluiden of bewegingen maakt. Om begrip te vragen voor de mensen die aan dat syndroom lijden heeft ze een televisiespotje ingesproken. Sterker nog: ze is het gezicht van die campagne. Eigenlijk zijn het allemaal uitingen van een bijzondere Schoorlse, die nu al heel goed weet waar ze heen wil: de theaterwereld in!

DOOR: ED BAUSCH

Schoorlse Zafanya: “Als ik twijfel ga ik het toch proberen te doen”

Sinds haar vierde jaar heeft Zafanya de vocale en motorische ‘tics’, die worden aangeduid met Gilles de la Tourette. Toen ze tien was volgde de officiële diagnose. “Als ik het podium opga is er niks aan de hand”, zegt ze. “Het begon toen ik als vierjarige een ezel speelde in een kerstspel. Daarna bleef ik steeds maar ‘iaaa’ zeggen, het gebalk van een ezel. En soms flapperen mijn handen opeens alle kanten op, of ik knipper maar steeds hevig met mijn ogen. Als je heel jong bent maakt het allemaal nog niet zoveel uit, maar later werd het toch wel gek. Maar ik gebruik gelukkig geen scheldwoorden, zoals wel voorkomt bij sommigen die het syndroom hebben. Ik hoop dat de mensen die ik tegenkom accepteren dat ik dit heb. This is me, accepteer me zoals ik ben. Dat heb ik van mezelf ook gedaan. Ook al voelde ik me wel wat overweldigd toen de diagnose er was. Ik moet voortdurend de balans zoeken tussen onderprikkeld of overprikkeld raken.”

Zingen, acteren en dansen is het helemaal voor haar

Koordje om handen bezig te houden

“Zafanya is een meisje met heel veel energie. Ze is gewoon heel energiek”, zegt moeder Myrthe over haar oudste dochter. Het gezin met man en jongere dochter Ezmeyah woont in Schoorl. Zafanya rondt net haar laatste jaar aan haar basisschool in Bergen af en gaat verder aan de vwo-tak van de Adriaan Roland Holstschool aan de Bergense Loudelsweg. “Er gaat voortdurend van alles door mijn hoofd”, legt ze uit, terwijl haar handen druk bezig zijn met een koordje. Dat heeft ze meestal bij zich om haar handen bezig te houden. “Het brein dwingt je als het ware iets onverwachts te zeggen of onverwachte, drukke bewegingen te maken.” Toen ze er in de klas een spreekbeurt over had gehouden viel er een last van haar schouders en viel haar alle begrip van haar klasgenoten ten deel.

Vooropleiding dans

Verbaal is Zafanya, die in een groeispurt zit, werkelijk ijzersterk. Ze kan in prachtige volzinnen alles heel goed verwoorden. Zingen, acteren en dansen. Dat is het helemaal voor haar. Ze gaat dan ook naast school en het spelen in de musical starten met een vooropleiding dans in Amsterdam. Ze deed eerder wel modellenwerk en spreekt nu teksten in als ‘voice-over’. “Soms denk ik dat ik iets niet kan, vanwege ‘tourette’. Maar dan ga ik het toch doen, proberen.” Haar auditietraject voor een rol in The Sound of Music was weer heel overtuigend.

Informatie

De tournee begint eind deze maand en duurt tot februari 2022. ‘Leer ons kennen’, zo heet de videocampagne om bekendheid te geven aan het syndroom. Klik voor het filmpje op #LEER ONS KENNEN en kijk op tourette.nl.

Afbeelding
Het inspreken van het tourettefilmpje