Column Engele WIjnsma - Zomervakantie: heerlijk!

Zomervakantie: heerlijk!

Na drie maanden is het Bergerbos weer open voor loslopende honden.

Voor sommigen misschien jammer, maar onze dobermann en ik vinden het heerlijk. Vanochtend ruim een uur gewandeld bij een temperatuur die me om half 9 al deed transpireren.

Heerlijk…..het wordt zomer. Ik ben er ook echt aan toe. Nu wonen we natuurlijk in een prachtig vakantiedorp en kent onze omgeving heel veel momenten waarop dat zomerse gevoel je ook al in het vroege voorjaar kan overvallen.

Neem alleen al ons strand, waar volgens recent onderzoek drie van de beste strandtenten van Nederland gelegen zijn.

Denk ook aan de vele toeristen die er voor zorgen, dat ik me soms ook op vakantie voel in eigen dorp. Maar toch, aanstaande vrijdag begint de zomer officieel in Nederland. En daarmee komt ook de grote vakantie in zicht. En zoals gezegd: ik ben er echt aan toe.

Niet dat ik geen inspiratie meer heb hoor. Ik heb de mazzel, dat nieuwe ideeën altijd spontaan op blijven borrelen.

Maar het is gewoon veel. Als vader, als dominee, als geliefde, als familielid, als vriend….altijd is er wel iets dat aandacht vraagt.

Een feestje hier, een verplichting daar. En ik verlang er naar om even helemaal niks te hoeven. Gewoon geen agenda, alleen maar doen waar ik op dat moment zin in heb.

In Bijbelse taal: recreëren, je zelf herscheppen. Sommige mensen denken dat het zogenaamde scheppingsverhaal uit de Bijbel een verklaring zou zijn voor het ontstaan van deze wereld. Dat is een vergissing. Het scheppingsverhaal gaat juist over het leven van elke dag.

De Bijbel legt uit hoe belangrijk het is om naast al je activiteiten ook rust te nemen. Zes dagen werken en druk zijn zou genoeg moeten wezen, de zevende dag is er voor de Liefde. Of voor GOD, het is maar net welk woord je prettig vindt.

Het scheppingsverhaal uit de Bijbel vertelt, hoe elke dag opnieuw gevuld wordt met wat een mens te doen heeft: ordenen en organiseren. En over hoe goed het is om daarna steeds opnieuw te recreëren.

Letterlijk betekent dat woord: her-scheppen. Het gaat er in de Bijbel om dat we steeds opnieuw herschapen worden en ons herboren voelen.

Vrijdag begint de zomer, maar afgelopen maandag met mijn Dober in het Bergerbos proefde ik al de scheppingskracht van de zomervakantie. Heerlijk!

Marsha Bakker
Meer berichten