Premier Mark Rutte en zijn regering hebben de maatregelen aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Premier Mark Rutte en zijn regering hebben de maatregelen aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. ((Foto: Rodi Media))

Maatregelen verscherpt: Evenementen en samenkomsten verboden tot 1 juni

REGIO - De maatregelen die getroffen zijn om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn stevig uitgebreid. Dat hebben premier Mark Rutte en en zijn regering maandagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Kabinet Rutte wil verspreiding coronavirus tegengaan

Het strenge beleid rondom evenementen en bijeenkomsten is aangescherpt, en geldt nu tot 1 juni in plaats van 1 april. Eerder gold er een bovengrens van 100 mensen, deze is afgeschaft. Ook wordt scherper toegezien om anderhalve meter afstand van elkaar te nemen.

Om de maatregelen kracht bij te zetten is het via een noodverordening mogelijk voor burgemeesters om hierop te handhaven. Wie zich niet houdt aan deze maatregelen krijgt een boete. Bedrijven kunnen een boete krijgen van 4000 euro, voor particulieren kan het oplopen tot 400 euro.

Winkels blijven voorlopig open, maar moeten zich aan strenge aanvullende maatregelen houden. Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om winkels die zich daar niet aan houden te sluiten. De verscherpte maatregelen betekenen tevens dat sportevenementen tot 1 juni verder zijn opgeschort. Over het onderwijs - scholen zijn tot 6 april gesloten - wordt binnenkort een besluit genomen.

Daarnaast krijgen burgemeesters de bevoegdheid om groepsvorming tegen te gaan. Mensen die in groepen van meer dan drie mensen binnen anderhalve meter zijn, kunnen boetes krijgen. Een uitzondering daarop is jonge kinderen: zij mogen nog wel buitenspelen. Volgens minister Grapperhaus is dit conform de richtlijnen van het RIVM geen probleem.

Minister de Jonge, de coördinator van de coronacrisis, kondigt daarnaast aanvullende maatregelen aan omtrent de thuisquarantaine. Als een lid van een gezin koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven. Eerder moest alleen degene met koorts thuisblijven.

Meer berichten