Column Blik van Co: Stadsimago

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Beverwijk heeft weer een nieuw stadsimago. Kernpunten uit dit nieuwe imago verwoordde wethouder Van den Berg als volgt: Beverwijkers zijn doeners, Beverwijk je nieuwe “Stad in IJmond-Noord”. 

Beverwijk mikt niet op het massaal binnenhalen van toeristen, maar het nieuwe imago is er vooral voor de Beverwijker zelf, Beverwijkers hebben van nature eigenlijk zelf geen zin om zichzelf op de borst te kloppen maar vergeten vaak zelf te laten zien wat voor mooie dingen we hier doen”, aldus de wethouder. Zij heeft het nieuwe stadsimago bekendgemaakt door middel van een enorme banner. 

Op de hiervoor speciaal gemaakte onlinewebsite “IJmond-Noord.nl”, doet men aan zelfverheerlijking: “Beverwijk is dé stad in IJmond -Noord, een echte stad, rommelig, rafelig en rijk aan contrasten. Dat gevoel moet de komende maanden niet alleen op de nieuwe website te vinden zijn, maar ook fysiek in onze stad: op vlaggen, billboards, abri’s en banners”, aldus de tekst op de website. 

Ook wij, als Beverwijkers, worden nadrukkelijk uitgenodigd het Beverwijk-gevoel zelf uit te dragen. Je kan zelfs een Beverwijkse ringtone downloaden (alleen voor Android). Maar hier is niks Beverwijks aan. Het is de meest gebruikte ringtone van de Nokia-tune, alleen deze is ingespeeld door de beiaardier Gerda Peters op het carillon van de Sint Agathakerk. 

Als Beverwijkers worden wij uitgenodigd het Beverwijk-gevoel zelf uit te dragen

Heeft Beverwijk zelf niet zijn eigen stadslied(eren)? Maar dat hebben wij Wijkers wel! Het liedje BeverwijkaanZee-Zeestraat. Een Beverwijks verbindend positiviteits-offensief gelanceerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Beverwijk op 8 januari 2018. 

Ook Johan Hoogeboom met zijn lied over Beverwijk - dit zou zelf niet mijn keus zijn - maar hij heeft het in vele theaters in Nederland gezongen. Wat denk u van het stadslied, geschreven door Paul Juriéns, dat op 6 september 2015 ten gehore werd gebracht tijdens Beverwijk Uit de Kunst, met als refrein: ‘Net boven het kanaal; wonen we allemaal; als aardbeien in een slof; rond de Bree en Beverhof; Ik weet niet wat het is; maar wel wat ik mis’. 

Maar volgens mij is toch ‘de misser van de week’ het enige echte Beverwijks volkslied: “De Wijk daar heb ik heel wat stappen liggen” van René van Zutphen. Jammer dat de wethouder hier niet over nagedacht heeft, maar dat kan alsnog.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl