Stoppen met roken blijft moeilijk. Maar je hoeft het niet alleen te doen, zeggen Pauline Dekker en Wanda de Kanter.
Stoppen met roken blijft moeilijk. Maar je hoeft het niet alleen te doen, zeggen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. ((Foto: PR ))

Gratis luister-CD Nederland Stopt!

BEVERWIJK - Iedereen kan nu gratis de luister-CD van 'Nederland Stopt!' beluisteren via de site van het Rode Kruis Ziekenhuis Sinds kort kan iedereen gratis het boek 'Nederland Stopt! met roken' online luisteren. Als je wilt stoppen met roken is het slim om met dit boek te beginnen!

Bij Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk verkrijgbaar

Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) is actief bezig met preventie door het geven van voorlichting en begeleiding. Wanneer mensen ziek worden en in behandeling zijn richt preventie zich op het voorkomen van verergering van de ziekte.

De Rookstoppoli is daar een goed voorbeeld van. De rookstop poli werd ruim 10 jaar geleden opgezet door longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Zij schreven het boek 'Nederland Stopt!' vanuit hun jarenlange ervaring met longpatiënten, voor wie stoppen met roken van levensbelang kan zijn en/of kan zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Het boek helpt om je goed voor te kunnen bereiden wanneer je wilt stoppen met roken en is daarom een belangrijk onderdeel van de begeleiding.

Wil je stoppen met roken en lukt je het niet? Ook niet met een goed zelfhulpboek of met hulp van je huisarts? Kom dan naar de Rookstoppoli van het RKZ. Je leert hier waarom je rookt en wanneer je rookt. Belangrijk is wel dat je écht wilt stoppen met roken!

Met hulp van de Rookstoppoli is de kans op blijvend stoppen met roken twee keer zo groot als elders. Op de Rookstoppoli werken de gespecialiseerde longarts Pauline Dekker en rookstopcoaches Pauline Haasbroek en Ingrid Sprengers. "We zijn allen ervaren deskundigen op het gebied van rookverslaving. We staan de deelnemers tijdens het afkickproces bij met raad en daad." Pauline Haasbroek geeft aan dat ongeveer de helft van de rokers die ons begeleidingstraject volgt blijvend stopt.

'Doel is je rustig door het afkickproces heen te begeleiden'

"De methode die wij hanteren heet de 'Optimale Interventie Strategie'. Het doel is je rustig door het afkickproces heen te begeleiden. We maken gebruik van motiverende gesprekken en bewezen technieken. Deze methode helpt de deelnemers bij het versterken van hun motivatie en zelfvertrouwen, zodat ze blijvend stoppen met roken. Het traject neemt ongeveer een jaar in beslag", vervolgt Pauline Haasbroek.

"We vragen je aan het begin van het begeleidingstraject het boek 'Nederland stopt! Met roken' te lezen of te beluisteren. Het boek en de luister-CD kunnen (tegen betaling van een borg) geleend worden bij de longpoli. Om het boek nog beter beschikbaar te maken, is het sinds kort, als extra service, ook mogelijk om het online te beluisteren. Ik denk dat wij uniek zijn met het online beschikbaar stellen van een luisterversie van het boek: https://www.rkz.nl/nederland_stopt_met_roken.

Meer berichten