'De oorlog kwam opeens heel dichtbij'

Algemeen
Leerlingen van de plusklas van basisschool Helmgras bij de opening van de tentoonstelling.
Leerlingen van de plusklas van basisschool Helmgras bij de opening van de tentoonstelling. (Foto: Marina Bruinzeel)

CASTRICUM - Op dinsdag 23 juni opende burgemeester Mans van Castricum samen met Mathijs, leerling van basisschool Helmgras, de tijdelijke tentoonstelling ‘Oorlog in de lucht, weerslag in de grond’ in het Archeologisch museum, Huis van Hilde in Castricum.

Burgemeester Mans en Mathijs openen tentoonstelling

In de afgelopen maanden werkten leerlingen van groep 7 en 8 van Helmgras in de plusklas aan de voorbereidingen van deze tentoonstelling. Onder leiding van Pauline van Vliet van stichting Kist gingen de kinderen op pad om overlevenden van de luchtaanvallen in WO II te interviewen.

Ooggetuigenverslagen

De ooggetuigenverslagen van de kwieke tachtigplussers maakten veel indruk op de leerlingen. Schuilen voor boordgeschut, onder een bollenmand dekking zoeken in de bollenvelden en verhalen over radartoren ‘De Olifant’ en zoeklichten werden door leerlingen opgetekend en op film vastgelegd.

Tentoonstelling

Deze bijzondere samenwerking, in het kader van 75 jaar bevrijding, heeft een aantal korte films opgeleverd. Samen met bijzondere archeologische vondsten uit WO II zetten deze persoonlijke verhalen van de overlevenden de boeiende tentoonstelling in het Huis van Hilde kracht bij. Velen van hen waren ook aanwezig bij de officiële opening in het Huis van Hilde. De senioren hebben ervan genoten om hun herinneringen op te halen en te delen met de jongere generatie. Zo blijven de verhalen bewaard voor de toekomst.

Mooie ervaring

Plusklas-leerkracht Lianne: “Voor de kinderen van Helmgras was het een bijzondere ervaring om met ooggetuigen in gesprek te gaan. Vanaf januari hebben de kinderen geleerd om onderzoeksvragen te formuleren en steeds dieper in de materie te duiken.''

'Ze vonden het heel aansprekend'

Ze vonden het heel aansprekend. De oorlog kwam opeens heel dichtbij.” En dat dit leidt tot mooie resultaten was duidelijk zichtbaar in het Huis van Hilde. De tentoonstelling is vanaf 2 juli voor iedereen te zien en loopt tot 3 januari 2021.