NS-station in vertraging

Algemeen
 Geen luifel te bekennen, alleen op art-impressie .
Geen luifel te bekennen, alleen op art-impressie . (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Als we het over vertraging hebben bij een NS-station denken we al gauw aan de treinenloop, maar dat is in dit geval niet van toepassing. Het gaat over de werkzaamheden aan het nieuwe station, waar bij de start ervan door wethouder Slettenhaar werd uitgegaan rond Sinterklaas 2020 klaar te zijn. Dat was dus niet zo, en nu wordt in officiële mededelingen uitgegaan van eind februari 2021, wat ook niet juist blijkt. De aangekondigde luifel plaatsing aan de duinzijde voor 3 januari is alweer overschreden en de start van plaatsing aan dorpszijde is ook niet volgens aankondiging begonnen. Hoe is dan de stand van zaken? We vroegen het aan de gemeentelijke projectleider Jeroen Drenth.

door onze verslaggever Aart Tóth

Het antwoord was duidelijk en helder, er is een wijziging in de planning vanwege meerwerk aan het staalwerk van de luifels. De werkzaamheden aan de voetgangerstunnel, liften en commerciële ruimtes lopen volgens plan.

Wat betreft het plaatsen van de luifel aan de duinzijde is men intussen gestart en dit zal worden afgerond in week 7, dus de week van 15 februari. Tijdens deze werkzaamheden zal de toegang duinzijde zijn afgesloten en is het perron alleen bereikbaar via dorpszijde en hellingbaan Kramerweg.

Meteen na de ingebruikname van de luifel duinzijde wordt er gestart met de plaatsing van de veel grotere luifel aan de dorpszijde in week 8, dus 22 februari. Deze plaatsing zal langer duren dan de duinzijde waarbij de toegang vanaf de dorpszijde veelal niet mogelijk zal blijken. Perron is dan toegankelijk via de toegang duinzijde en hellingbaan Kramerweg. In week 13, rond 2 april zal de plaatsing van de luifel worden afgesloten. Diezelfde maand zal de officiële opening plaatsvinden, met de nodige toeters en bellen is de verwachting.

Ook zal de spoorovergang Beverwijkerstraatweg vanwege groot onderhoud voor een periode worden afgesloten, waarbij tevens de treinverbindingen op de lijn Alkmaar-Amsterdam niet mogelijk zijn. Voor verkeer worden omleidingsroutes vastgesteld en treinreizigers met bussen vervoerd. Gezien het sterk verminderde aanbod van reizigers, vanwege Corona, een haalbare zaak. Enige wat nog ontbreekt in deze opsomming is de periode dat deze werkzaamheden plaatsvinden. Uiteraard vindt u deze ruim op tijd in dit blad te zijner tijd.