Renovatie watertoren Duin en Bosch vertraagd

Algemeen
De voormalige watertoren van Duin en Bosch nu nog in de steigers, maar In september gereed.
De voormalige watertoren van Duin en Bosch nu nog in de steigers, maar In september gereed. (Foto: Bert Westendorp)

CASTRICUM – De renovatie van de watertoren op het terrein van Duin en Bosch heeft drie maanden vertraging opgelopen. Een probleem tijdens het hijsen van de ronde waterbak, die ingericht wordt als hotelkamer, verliep niet geheel naar wens laat projectleider Jeroen Ketting van Boei weten.

door onze verslaggever Bert Westendorp

“Er ging iets fout bij het hijsen van de waterbak. Het stalen reservoir is een beetje kromgetrokken tijdens hijswerk. Daarom moest dit onderdeel terug naar de smederij. Alles komt heel nauw en moet precies passen. Nu is de bovenzijde weer terug in Bakkum en helemaal in orde. Op de begane grond wordt vervolgens het stalen omhulsel omgebouwd tot hotelkamer en vervolgens geplaatst op de top van de toren.”

Herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed

Boei is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. Boei is in het voorjaar van 2015 eigenaar geworden van de watertoren. Op 13 november 2019 startte de restauratie van de watertoren officieel met het naar beneden hijsen van de bovenzijde. De buitenmantel of stalen omloop uit 1965 was in zo’n slechte staat dat deze geheel verwijderd moest worden. De restauratie van de bakstenen schacht wordt uitgevoerd door restauratie bouwbedrijf Pronk Bouw uit Warmenhuizen. 

Bruidssuite met uitzicht over duingebied in Duijn en Bosch

Na de restauratie wordt de watertoren verhuurd aan Kennemer Duincampings. Zij gaan een intieme bruidssuite realiseren met uitzicht over het prachtige duingebied. Als alles meezit kunnen de eerste gasten in september hun intrek nemen in de bijzondere hotelkamer. Die bezoekers moeten wel een redelijke conditie hebben want een lift ontbreekt. Om op 33 meter hoogte te komen, moet een trap worden beklommen.

Dit project van Boei wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Noord-Holland en de Bank Giro Loterij.