Kaarsstenen leggen ter nagedachtenis aan onze dierbaren

Algemeen
Kaarsstenen, gemaakt door onder andere de leden van de Facebookgroep Happy Stones.
Kaarsstenen, gemaakt door onder andere de leden van de Facebookgroep Happy Stones. (Foto: Simone Veldt-Bakker)

BEVERWIJK/CASTRICUM - “We hebben inmiddels bijna tweehonderd stenen beschilderd en die gaan we neerleggen bij de begraafplaatsen in de omgeving”, vertelt Creatieve geest Simone Veldt-Bakker. Simone heeft stenen laten beschilderen met kaarsjes erop. Deze kaarsstenen zijn bedoeld om bezoekers van de verschillende begraafplaatsen in Castricum en Beverwijk troost te bieden. Dit Joodse gebruik* past goed bij deze tijd.

Simone: “Ik kwam een mooie initiatief tegen op Facebook en dacht eigenlijk meteen hier wil ik voor Castricum ook iets mee doen. Ik heb op de Facebookgroep Happy Stones Castricum een oproep gedaan voor hulp bij het beschilderen van de stenen voor de overledenen en nabestaanden. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Er zijn ruim tweehonderd stenen beschilderd. 

De stenen worden gelegd bij de begraafplaatsen Onderlangs bij de Dorpskerk, achter de Pancratiuskerk en bij Duinrust in Beverwijk (tevens de rustplaats van de opa en oma van Simone). 

Een steen als kaarsje om mensen een hart onder de riem te steken. Mensen mogen de steen bij een graf neerleggen maar ook ter nagedachtenis aan een overledenen meenemen naar huis. 

Ook een kaarsje leggen? Inlichtingen bij Snoepwinkel voor Kunstenaars ‘Bij Bakker’ in de Dorpsstraat 102 in Castricum.

* Door een steentje aan de grafsteen toe te voegen, geeft de bezoeker aan verder te willen bouwen op de goede daden van de overleden persoon en als teken dat het graf bezocht is, in de plaats van bloemen.