‘Het avontuur’: beter breed gedragen dan door de strot geduwd

Algemeen
Een deel van de groep medewerkers op de Westerweg, voorzien van ‘Het Avontuur’.
Een deel van de groep medewerkers op de Westerweg, voorzien van ‘Het Avontuur’. (Foto: Aart Toth)

LIMMEN - De komst van nieuwe woningen in Limmen belast de historisch fragiele infrastructuur fors. Het adviesbureau dat door de gemeente vaak ingezet wordt, Goudappel Coffeng, constateert dat het allemaal ‘net aan’ nog kan. Omdat de aansluiting op de A 9 op zich laat wachten, stelt het bureau voor om niets te doen. Alleen voor autoverkeer maakt Goudappel Coffeng een forse uitzondering. Dat autoverkeer moet sneller door kunnen stromen, door op de nauwe weggetjes binnen Limmen West maatregelen te nemen. De bewoners merken de consequenties van deze visie dagelijks en hebben de handen ineengeslagen om tot een betere oplossing te komen.

door onze verslaggever Aart Tóth

De vraag aan medebewoners was, “Hoe kunnen we een positieve bijdrage leveren aan de invulling van onze infrastructuur. Met als uitgangspunt dat fietsers, wandelaars, sporters, kinderen en gemotoriseerd verkeer - naast elkaar - op een positieve veilige manier de beschikbare infrastructuur benutten”. De samenvatting van alle opmerkingen, ideeën, ervaringen, suggesties en aanwijzingen van inwoners zijn opgenomen in een adviesrapport met de titel ‘Het Avontuur’ .

Participatie een must

Mede-initiatiefnemer Hans Min daarover, “Met het tot stand komen van het advies over hoe de weggetjes in Limmen toekomst- en gebruikersbestendig moeten worden uitgevoerd, rondt een groep enthousiaste inwoners van Limmen een periode af van intensief overleg met een prachtig advies”. In een lijvig rapport zijn bevindingen en adviezen samengevat. Het doel is dat een groep vertegenwoordigers van deze groep rechtstreeks met ambtenaren rond de tafel komt.

Afstand tussen bestuur en de ingezetenen

“Binnen de ambtelijke muren wordt maar al te graag een adviesbureau ingehuurd wat met een strak omschreven opdracht werk van ambtelijke - en bestuurlijke staf ‘uithanden neemt’. Steeds blijkt dat de bewoners van het dorp - en hun meningen en visie - vaak op de laatste plaats komen”, is een mening van de groep. Met dit initiatief levert de brede groep Limmenaren een visie af, die breed gedragen wordt en participatie afdwingt bij het prille begin en niet voor de bühne. Bewoners worden veel te vaak met voldongen zaken geconfronteerd waarbij ergernis en onomkeerbaarheid hen ten deel valt. Hierdoor wordt de afstand tussen bestuur en de ingezetenen alsmaar groter.

Inbrenger van talloze ideeën Piet van der Steen, “Participatie kan, mag en moet in de toekomst deel uitmaken van het omschrijven van de opdracht. Sterker nog de aanwezige ambtenaren zouden in veel van de gevallen zelf het werk kunnen verrichten door inwoners in te schakelen en het adviesbureau buiten de deur te houden”.

Kennis van zaken

Het rapport laat zien welke kennis in korte tijd door bewoners boven water kan worden gehaald en welke bijna kosteloos tot breed gedragen adviezen kan leiden. De groep laat zien dat de bereidheid om een bijdrage te doen positief en oplossingsgericht werkt. Soms zijn tegenstrijdige belangen door goed overleg netjes opgelost.

Gemeente heeft positief gereageerd

Wethouder Paul Slettenhaar heeft inmiddels positief gereageerd op het rapport en heeft de groep tips gegeven om de actie een positief vervolg te geven. Leo van Schoonhoven, “Er is heel veel te winnen door ons als inwoners zelf adviezen en rapporten te laten maken. Hierbij kan daarna een beroep worden gedaan op de betrokkenen ambtenaren. Eigenlijk is dat zoals het hoort. Laten we hopen dat ‘Het Avontuur’ een stuk is dat de ambtenaren en politiek laat inzien dat participatie, betrokkenheid, kostenbewaking, maar ook ergernis in relatie staan tot elkaar”.