Sint Nicolaas Genootschap Den Helder: ‘Wij leven voor het sinterklaasfeest’

Algemeen
Marcel Karhof op de troon bij het Sint Nicolaas Genootschap.
Marcel Karhof op de troon bij het Sint Nicolaas Genootschap. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

DEN HELDER - Nét binnengetreden bij het Sint Nicolaas Genootschap in Den Helder, roept oprichter Marcel Karhof: “Waarom ik dit genootschap heb opgericht? Tja, alles wat met Sint Nicolaas te maken heeft, is al heel lang een grote hobby van me. Of nee, noem het gerust een afwijking!” Dit jaar bestaat het Sint Nicolaas Genootschap officieel 25 jaar, dus die afwijking zorgt al een kwart eeuw voor vele blije kindersmoeltjes en mooie momenten. 

Hij komt, hij komt... maar ditmaal digitaal

“We hadden het 25-jarig jubileum uitbundig willen vieren, maar er schijnt een virusje te zijn die dat een beetje in de war gooit”, laat Marcel weten met gevoel voor understatement. “We beschikken over een grote groep vrijwilligers die net als ik, mijn vrouw Monique en de bestuursleden echt leven voor het Sinterklaasfeest. Samen vormen wij het Sint Nicolaas Genootschap. We hebben dit jaar dus geen feest, maar wij hebben wel met elkaar al Sinterklaas gevierd. Dat hebben we vorige week gedaan, want we doen dat in principe altijd op de eerste woensdag na de landelijke intocht. Toch was dit feestje weer anders dan andere jaren, want ondanks alle maatregelen die we naleven, kwam een groot aantal vrijwilligers niet opdraven. En dat is logisch, want iedereen die hier binnenkomt vragen we om een QR-code of een negatief testbewijs. Mensen die dat niet kunnen overleggen kunnen helaas - hoe erg ik dat ook vind – niet naar binnen en niet deelnemen aan onze activiteiten. Want als ik controle krijg is aan het eind van het liedje ééntje die de bekeuring krijgt en dat is Sinterklaas”, schetst de man die jaarlijks met veel plezier in de huid kruipt van de Goedheiligman. 

Gedachtegoed

Als jongetje van twaalf jaar komt de in Den Helder geboren, getogen en woonachtige Marcel Karhof (58) in aanraking met de organisatie rondom Sint Nicolaas in Den Helder. “Ik zat op de muziekschool en speelde trompet. Zodoende kwam ik in de Pietenband van Sinterklaas terecht. Dat vond ik heel erg leuk en zodoende raakte ik betrokken bij die organisatie waardoor ik heel veel tv-intochten en tv-opnames heb meegemaakt, want vroeger kwamen de figuranten-Pieten uit Den Helder, weet je. Ik ben veel met Adrie van Oorschot - voor mij de enige echte Sinterklaas - op pad geweest, maar ook met Bram van der Vlugt. Ik ben er heel trots op dat ik het oude pak van Adrie van Oorschot heb mogen gebruiken dat door een kleermaker voor mij speciaal is nagemaakt.” Het eerste Sinterklaaspak dat Marcel ooit droeg kwam van zijn moeder Thea. “Helaas is ze op veel te jonge leeftijd overleden, maar zij was wel degene die op een goed moment tegen me zei dat het tijd werd dat ik zelf als Sinterklaas ging optreden. Voor haar overlijden heeft ze geld gespaard en daar is mijn eerste Sint Nicolaaskostuum van gemaakt. Ze heeft me nooit als Sinterklaas gezien, maar in haar gedachtegoed ben ik verder gegaan. Mijn moeder is in 1995 overleden en in ’96 hebben we het genootschap opgericht met een paar gelijkgestemden. Zo zijn we langzaam aan begonnen vanuit een slaapkamer van 2 bij 3. Daarna vanuit een oud woonhuis dat we via de gemeente konden huren, we hebben in de pastorie van een kerk gezeten, we hadden op een gegeven moment een gebouw in oud-Den Helder en nu zitten we wederom op een andere locatie.”

Goede doelen

Het Sint Nicolaas Genootschap is opgericht om het Sinterklaasfeest te laten voortbestaan. “Ook nog steeds over 100 jaar. want Sinterklaas heeft afgesproken met de mensen die erover gaan dat hij nooit van zijn leven zou doodgaan. Zelf houd ik van de nostalgie en het warme, kneuterige van vroeger met de kan warme chocomelk en de banketletter op tafel. Voor mij staat het Sinterklaasfeest voor verbinding, liefde en warmte. Dat wil ik laten voortleven. En ik niet alleen: ook de mensen die hier rondlopen zijn die mening toegedaan.” Voor de coronatijd kon Marcel een beroep doen op zo’n 150 vrijwilligers waar het anno 2021 om ongeveer 50 mensen gaat. Een misvatting is wellicht het feit dat men sinterklaaskostuums en pietenpakken kan huren bij het genootschap. “Iedereen die hier weggaat, gaat hier weg met de liefde voor Sinterklaas en het kinderfeest. Als ik pakken ga verhuren, weet ik niet goed wat er allemaal mee gebeurt. De pakken die hier hangen zijn allemaal zelfgemaakt, dus er ziet veel toewijding in. Bovendien is het genootschap geen commercieel bedrijf”, zegt de man die in het dagelijks leven met Taxi Den Helder zijn brood verdient. “De achterliggende gedachte van ons genootschap is het in stand houden van het feest en de revenuen die het oplevert te schenken aan een goed doel. Zo hebben we door de jaren heen al veel goede doelen kunnen steunen.” Voor niets gaat de zon natuurlijk niet op, dus de ‘revenuen’ waar Marcel op doelt, kwamen altijd voort uit de Sint en Pietbezoekjes aan instellingen, scholen, bejaardentehuizen en particulieren. Voor die bezoekjes rekenen we een bedrag dat we na aftrek van de huur van ons pand, kunnen weggeven. Je zult begrijpen dat het de laatste twee jaar heel moeilijk is om geld over te houden, maar”, en vervolgt met een knipoog: “Gelukkig is er nog een taxibedrijf dat de boel een beetje sponsort”, zegt Marcel Karhof die evenals Sinterklaas graag alles weggeeft. “Kijk”, legt hij uit: “Als je het vermogen hebt om mensen blij en gelukkig te maken, hoeft daar voor mij niet altijd een financiële vergoeding tegenover te staan. Want als je dingen uit je hart vandaan doet, kun je een goed leven hebben.”

Canada

Coronapandemie of niet: het Sint Nicolaas Genootschap mag dan dit jaar geen fysieke huisbezoeken ondernemen, het feest wordt in Den Helder hoe dan ook gevierd mét Sint en Piet. Marcel: “Op een paar huisbezoeken na die volledig coronaproof zijn komen we dit jaar digitaal bij de mensen thuis via Zoom of FaceTime. We hebben op onze locatie een gezellig hoekje ingericht met een open haard waar de Sint op zijn troon naast zetelt met natuurlijk een van zijn Pieten erbij. Het leukst is en blijft het fysieke bezoek, maar een van de voordelen online is dat nu ook de familie die verder weg woont of de tante in Canada het feest mee kunnen vieren. Hoe leuk is dat?”, zegt Karhof die hoopt dat het Sinterklaasfeest volgend jaar weer optimaal gevierd kan worden, zodat de traditie blijft voortleven. “Heel belangrijk voor mij is dat we met respect met elkaar blijven omgaan”, besluit Marcel – Sinterklaas in hart en nieren – Karhof. Zijn lijfspreuk? ‘Hij die de tabbert met waarde draagt is de echte Sint. Hulpsinterklazen bestaan niet…’

Afbeelding
Kostuums te kust en te keur.