Volendamse in de bres voor dorp in Gambia - 'Ze hebben daar helemaal niets!'

  Nieuws
In het dorp Janjanbureh Gambia hebben ze niet veel. Spullen zijn welkom.  (Foto: aangeleverd)
In het dorp Janjanbureh Gambia hebben ze niet veel. Spullen zijn welkom. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

VOLENDAM - Lamin Singhateh en de Volendamse Jolanda Koning, haar nicht Nicolette van der Veldt hebben de handen ineengeslagen voor de inwoners van het dorp Georgetown in Gambia. 'Ze hebben daar helemaal niks!' Lamin komt uit het dorp Janjanbureh. In de koloniale tijd heette deze stad Georgetown. "Ik woon sinds 2005 in Amsterdam en zie grote verschillen tussen Europa en Afrika." Zijn doel is een 'Goodwillcenter' te openen waar kinderen en volwassenen kunnen leren en werken. Jolanda Koning vertelt dat ze helpt met het verzamelen van spullen zodat ze zo snel mogelijk een goede start hebben voor het project.
Door Shelley Zuizewind
Koning: "We beginnen gewoon bij het begin. Ze hebben daar helemaal niets. Dus we zijn nu hard bezig met het inzamelen van allerlei spullen zodat mensen daar een redelijk bestaan kunnen opbouwen...Ze hebben van alles nodig. Denk aan kleding, en schoenen. En tevens speelgoed voor de kinderen. Verder hebben we naaimachines nodig zodat de vrouwen daar kunnen leren om kleding te maken. Zo kunnen ze eerdaags straks zelf wat geld gaan verdienen."

Helpende hand bieden

Ik heb Lamin leren kennen via mijn nicht Nicolette. Lamin komt uit het dorp en is daar opgegroeid in Georgetown. Hij is nu werkzaam in Amsterdam en wil graag iets terugdoen voor het dorp waar hij is opgegroeid. We willen zo graag een helpende hand bieden waar we kunnen. Maar we beginnen gewoon bij het begin .En het begin betekent dat er heel veel moet gebeuren! Daarom zou ik graag een verzoek doen aan de inwoners van deze regio om het te melden aan ons als zij bruikbare (tweedehands) spullen hebben die zijn te gebruiken in het dorp. Dat kan van alles zijn. Mensen die op een andere manier iets zouden kunnen betekenen bijvoorbeeld door het aanbieden van diensten zoals vervoer zijn ook welkom om te reageren!"
Goodwillcenter

Het uiteindelijke doel is een goodwillcenter. De dorpelingen kunnen dan leren werken. "Het is belangrijk dat de mensen zelf leren een goed bestaan op te bouwen. Het is nog toekomstmuziek maar wellicht willen we ook een bed and breakfast neer gaan zetten zodat toeristen kunnen zien hoe het daar is. De natuur is prachtig en uiteraard zou het prachtig zijn als veel mensen dit dorp komen bezoeken. Dan kunnen hieruit ook weer inkomsten uit ontstaan." Dat is uiteraard nog toekomst muziek. "Nu zijn we enorm geholpen bij kleding, schoenen en naaimachines etcetera! Het is zo fijn om deze mensen te kunnen helpen!",aldus Koning.
Steentje bijdragen

Wil je een steentje bijdragen of kleding/andere spullen doneren? Als de spullen niet kunnen worden gebracht kan de organisatie deze ophalen.Neem dan contact op met Jolanda Koning via tel: 06-84091604.

Meer berichten