Hoe was het eigenlijk om vrouw te zijn van een zeeman?
Hoe was het eigenlijk om vrouw te zijn van een zeeman? ((Foto: benno.j.c. ellerbroek))

Ontdek de Gouden Eeuw

ENKHUIZEN - De tentoonstelling over de Gouden Eeuw in het Stadhuis van Enkhuizen begint 30 augustus en is te bezoeken op werkdagen tot en met maandag 30 september. De 'show' bestaat uit acht thema's over de geschiedenis van Enkhuizen in én net voorafgaand aan de Gouden Eeuw. Denk bijvoorbeeld aan de opstand en bevrijding van de Spanjaarden van 21 mei 1572.

Een andere belangrijke gebeurtenis is de Slag op de Zuiderzee op 11 oktober 1573. Als resultaat uit deze gebeurtenissen én de strategische ligging van de stad aan de Zuiderzee bereidt de stad zich uit. Ook groeit de haringvisserij en wordt flink handel gedreven. Helaas, niet enkel glorie. De Gouden Eeuw is ook een tijd van epidemieën, ziekten, hoge kindersterfte, slavernij en veel onzekerheid door oorlogen. Hoe was het eigenlijk om in die tijd vrouw te zijn van een zeeman? Of als 'gewone man' zonder heldenstatus of grote verhalen over ontdekkingstochten over zee? Ontdek deze perspectieven in de tentoonstelling. Beleef Enkhuizen en trek de stad in. Om het verhaal van Enkhuizen nog meer te beleven is er de Gouden Eeuw wandeling. Hierin wordt de geschiedenis gekoppeld aan monumentale panden, verdwenen monumenten, archeologische opgravingen, maar ook personen of locaties in de stad. Hiermee komt de Gouden Eeuw in Enkhuizen tot leven. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur (vijf kilometer) en is beschikbaar via de app 'Mooi Enkhuizen'. Download deze gratis via de Appstore of Playstore, zoek naar 'Mooi Enkhuizen'.

De wandeling is ook verkrijgbaar als boekje bij de VVV Enkhuizen (Tussen Twee Havens 1).

De tentoonstelling is in het Stadhuis van Enkhuizen (Breedstraat 53) in september 2019. Openingstijden: maandag tot en met donderdag: van 9.00 tot 16.00 uur. Vrijdag: van 9.00 tot 12.00 uur.

Meer berichten