Kinderen verdienen een veilige rit naar school
Kinderen verdienen een veilige rit naar school ((Foto: Pexels Stock Pixabay))

De scholen zijn weer begonnen

ALGEMEEN - Na de zomervakantie is er een piek in het aantal verkeersslachtoffers door aanrijdingen tussen automobilisten en fietsende scholieren. Elke dag melden bijna twee schoolklassen vol kinderen zich voor behandeling op de spoedeisende hulp. Met de campagne 'de scholen zijn weer begonnen' roepen basisscholen samen met Veilig Verkeer Nederland alle verkeersdeelnemers op om extra aandacht voor elkaar te hebben zodat kinderen veilig op school komen. De campagne start één week voor de start van de scholen tot twee weken er na.

Na de zomervakantie is het voor kinderen weer wennen om naar school te fietsen. Voor een deel van de kinderen is het de eerste keer dat zij zonder begeleiding van ouders naar school gaan. De beschermende vleugels van vader of moeder worden ingeruild voor vrienden en vriendinnen inclusief de bijkomende afleidingen. Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, fietsen een voor hun nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. Na de vakantie weer naar school gaan is spannend en met alle nieuwe indrukken is het lastig de aandacht er 100% bij te houden. Ook voor automobilisten is het na een relatief rustige periode op de weg weer even wennen. Met campagne 'de scholen zijn weer begonnen' werkt Veilig Verkeer Nederland samen met gemeenten, scholen, vrijwilligers en het bedrijfsleven aan het terugdringen van het aantal verkeersongevallen onder fietsende scholieren.

Kinderen verdienen een veilige rit naar school. Daar kan niemand het mee oneens zijn. School is voor kinderen de plek waar zij zich veilig voelen. De weg ernaartoe moet dat ook zijn.

Tips voor ouders

Basisscholen en Veilig Verkeer Nederland vragen ouders en andere verkeersdeelnemers een steentje bij te dragen aan de verkeersveiligheid en komen met de volgende tips. ''Door de telefoon buiten bereik op te bergen, kom je niet in de verleiding een bericht te checken of een telefoontje op te nemen. Ook helpt het als je kinderen vaker te voet of op de fiets naar school brengt. En gaat een kind voor het eerst naar de brugklas? Oefen dan van tevoren samen de nieuwe route en bespreek de gevaarlijke punten die je tegenkomt. Als automobilist kan je extra rekening houden met schoolgaande jeugd door zelf op tijd te vertrekken en daardoor minder snel en gehaast te rijden.''

Meer berichten