Basistraining voor West-Friese vrijwilligers die een-op-een anderstaligen en laaggeletterden de taal willen leren.
Basistraining voor West-Friese vrijwilligers die een-op-een anderstaligen en laaggeletterden de taal willen leren. ((Foto: archief Rodi Media))

West-Friese vrijwilligers die anderen met taal willen helpen

REGIO - Vrijwilligerspunt West-Friesland in Hoorn start 31 oktober met de basistraining voor taalvrijwilligers, vrijwilligers die mensen met een taalachterstand willen helpen bij lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal.

Een op de negen mensen in West-Friesland in de leeftijd tussen 15 en 65 jaar is laaggeletterd. Dat kunnen anderstaligen zijn die de Nederlandse taal nog niet eigen zijn. Maar ook mensen die in Nederland geboren en getogen zijn, maar een achterstand hebben in lezen, schrijven en spreken. Taalvrijwilligers helpen hen op een laagdrempelige manier de taal beter te beheersen.

Ongedwongen

Het Vrijwilligerspunt wil zoveel mogelijk mensen met een taalachterstand helpen met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Taaltrainers en taalmaatjes spelen hierin een belangrijke rol. Voor hen is de basistraining voor taalvrijwilligers. Taaltrainers helpen deze mensen in groepsverband de taal beter te beheersen. Taalmaatjes zijn vrijwilligers die een-op-een op een ongedwongen manier laaggeletterden helpen.

Taalmaatje

De beste manier om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen is door veel te oefenen. Door met een taalmaatje bijvoorbeeld gezellig een op een te praten over alledaagse dingen, elkaars cultuur, hobby's, interesses, vrienden en familie.

Ongedwongen praten tijdens een kopje koffie aan de keukentafel, de dagelijkse boodschappen of een wandeling in het park geeft de anderstalige of laaggeletterde meer vertrouwen.

De basistraining voor taalvrijwilligers duurt drie of vier dagdelen en start op 31 oktober van 13.30 tot 16.30 uur. Voor Taaltrainers duurt de training vier dagdelen: 31 oktober, 7, 14 en 21 november. De training voor taalmaatjes duurt drie dagdelen: 31 oktober, 7 en 14 november. Tijdens de training wordt stilgestaan bij allerlei verschillende zaken die komen kijken bij het begeleiden van iemand die beter wil spreken, lezen of schrijven.

De basistraining vindt plaats bij Vrijwilligerspunt op de Maelsonstraat 20 in Hoorn. Aanmelden kan via taalhuis@vrijwilligerspunt.com of 0229 21 64 99.

Meer berichten