Paulette Kreuk: Je huis slibt makkelijk dicht met nieuwe spullen.
Paulette Kreuk: Je huis slibt makkelijk dicht met nieuwe spullen. ((Foto: aangeleverd))

Vriendinnen slaan handen ineen: 'Ruilen is het nieuwe kopen'

WIJDENES - De speelgoedboekjes zijn weer op de deurmat gevallen. Kinderen maken hun verlanglijstjes: Sinterklaas! Drie moeders slaan de handen ineen en organiseren een speelgoed ruilbeurs in Wijdenes. Paulette Kreuk: "Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu."

De dure decembermaand komt er weer aan, legt Paulette Kreuk (32) uit.

"De pinpas maakt overuren. Ik ben zelf moeder van twee jonge kinderen. Het speelgoed sluipt ongemerkt je huis binnen. Kinderen krijgen speelgoed voor hun verjaardag, oud speelgoed van oudere neven en nichten. De speelgoedkasten puilen uit."

Speelgoed in verpakking

Hoe vaak hebben we zelfs ongebruikt speelgoed in huis liggen?, vraagt zij zich hardop af. "Soms ligt het nog maanden in de verpakking. Ik hoor het ook van vriendinnen. Kinderen hebben alles al. Wat moet je ze eigenlijk nog geven?"

'Moet je huis nog voller worden met Sinterklaas?'

Niet steeds maar méér speelgoed, maar ander speelgoed, vinden de dames. Afwisseling is bijvoorbeeld een goede manier om je huis minder te laten overspoelen, zegt Paulette.

Milieu

"Regelmatig maak ik ruimte door speelgoed waarmee niet wordt gespeeld op zolder te zetten. Waar het dan alsnog ligt te verstoffen..."

Gedrieën organiseren zij daarom vrijdag 8 november en zaterdag 9 november een speelgoed ruilbeurs waar je gebruikt speelgoed met elkaar kunt ruilen in plaats van alles opnieuw te kopen.

Paulette: "Waarom elk jaar alles nieuw kopen als je speelgoed ook kunt ruilen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu."

Recycle Sint

De vriendinnen geven met hun speelgoed ruilmarkt handen en voeten aan de landelijke actie Recycle SInt; dat en aantal jaren geleden startte vanuit het idee om zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven te geven.

Duurzaam

Paulette: "Ook willen wij zorgen dat er ook echt gespeeld wordt met het speelgoed wat in huis ligt. RecycleSint is niet alleen een duurzaam initiatief, maar ook goed voor je portemonnee. Hoe het werkt? Zoek speelgoed, spelletjes, boekjes en andere speelmaterialen waar niet mee wordt gespeeld bij elkaar. Dat kun je vanaf heden bij een van ons thuis afgeven."

Strik

Voorwaarde is dat het nog netjes en heel is, Sinterklaas moet het natuurlijk wel nog cadeau kunnen geven. "Er moet wel een strik omheen kunnen!"

'Ik hoop dat het zwart ziet van de mensen'

Donaties

Al het speelgoed dat overblijft, wordt gedoneerd aan de Kinderkledingbank Stedebroec en Stichting Babyspullen.

"We willen dat alles een goed plek krijgt. Ook mensen die zich geen Sinterklaascadeautjes kunnen veroorloven willen we blij maken."

Inzamelpunten

Ouders kunnen het speelgoed naar één van de volgende inleverlocaties brengen.

Kerkbuurt 52 in Wijdenes; Theo Thijssenweg 17 in Grootebroek; Zwaagdijk 10 in Zwaagdijk-Oost en Jacques Bloemhof 98 in Hoorn Kersenboogerd.

Puntensysteem

De vriendinnen werken met een handig puntensysteem om het ruilen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Voor het ingebrachte speelgoed krijg je punten, die ingeruild kunnen worden voor 'nieuw' speelgoed tijdens de speelgoed ruilbeurs in Wijdenes.

Ruilmarkt

De speelgoed ruilmarkt is op vrijdag 8 november van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 9 november van 10.00 tot 13.00 uur bij Bij de Buurtvrouw, Kerkbuurt 52 in Wijdenes.

Meer berichten