Droomparken Enkhuizerzand toont begrip voor kritische inwoners Enkhuizen

Algemeen
Directeur Droomparken over inspraak bewoners:
Directeur Droomparken over inspraak bewoners: "Als ik hier had gewoond, had ik ook willen weten hoe straks de skyline eruit ziet." Foto: Rodi Media/IH

Donderdagmiddag 16 juli werd de vlag officieel gehesen van de nieuwe camperplaats en camping Droomparken Enkhuizerzand. Wethouder Erik Struijlaart van de gemeente Enkhuizen en Andries Bruil van Droomparken toasten op een goede afloop. In gesprek met de verslaggever van Rodi Enkhuizen toonde Andries Bruil begrip voor de zorgen van kritische inwoners van Enkhuizen. "Als ik hier had gewoond, had ik ook willen weten hoe straks de skyline eruit ziet."

Ondanks de druilregen was de stemming tijdens de officiële opening opperbest. Er is dan ook een lang, en tumultueus, traject aan vooraf gegaan, erkent Bruil. 

'Bewoners zijn positief kritisch'

Onlangs werd het Participatieplan herontwikkeling Enkhuizerzand gepresenteerd, een schets van het gebied waarvan de nieuwe camping deel uitmaakt. Er zijn participatiebijeenkomsten met bewoners en andere 'stakeholders' geweest. Bruil was daarbij steeds aanwezig. "Het waren pittige overleggen, maar constructief. We zijn ergens gekomen. Bewoners zijn kritisch, maar positief kritisch. We hebben goede gesprekken gehad met elkaar. Ik hoop dat we straks in de uitvoeringsfase ook de bewoners erbij kunnen betrekken. Waar moet een wandelpad komen? Waar een vissteigertje. Het is belangrijk om mensen mee te nemen in het proces. Het plan is beter geworden en er is meer begrip gekomen."

Droomparken heeft geleerd van participatietraject

Lachend zegt hij tijdens de officiële opening: "Wij zijn van het participeren. Dat hebben we hier wel geleerd."

Bruil snapt dat bewoners precies willen weten wat er met het Enkhuizerzand gebeurt en dat zij veranderingen niet altijd zien zitten. "Er gaan dingen veranderen die onomkeerbaar zijn. Zo'n recreatiepark met 160 huizen haal je niet zomaar weg. Als ik hier had gewoond, had ik ook willen weten hoe straks de skyline van Enkhuizen er uitziet en zou ik het ook leuk vinden om mee te denken over hoe het gebied multi inzetbaar is."

Hij benadrukt dat Droomparken is ingestapt in een lopend proces, maar dat gemeente Enkhuizen de beslissing nam om het gebied door externe partijen te laten ontwikkelen. "Wij hebben het niet bedacht. Het is de gemeente die heeft besloten om de herontwikkeling van Enkhuizerzand te laten financieren door een commerciële partij."

Wethouder Erik Struijlaart en Andries Bruil van Droomparken links en rechts van de zojuist gehesen vlag.