‘Haal die 19 sleetse Kroniekborden weg!’

Algemeen
Klaas Koeman en Frans van Leeuwen, breinen achter de informatieborden over historisch Enkhuizen.
Klaas Koeman en Frans van Leeuwen, breinen achter de informatieborden over historisch Enkhuizen. Foto: Rodi Media/IH

Een opvallende oproep, maar de initiatiefnemers van de negentien Kroniekborden in Enkhuizen menen het serieus. Ze kunnen niet wachten totdat de informatieborden over de geschiedenis van Enkhuizen zijn weggehaald. Frans van Leeuwen: “Onlangs reed ik een rondje door de stad en dan zie je dat veel borden vies zijn, ze worden niet onderhouden. Het begint allemaal sleets te worden.”

Canon van Enkhuizen met animaties en QR-codes

De negentien informatiezuilen met elk drie borden verdeeld over de stad staan sinds 2009 door Enkhuizen en zijn destijds neergezet in het kader van het project De Kroniek van Enkhuizen, wat weer een uitvloeisel was van het project rond 400 jaar VOC. De borden belichten vooral beelden en krantenverhalen van de periode 1880 tot 1934. Als je een Enkhuizer vraagt naar de informatieborden zullen veel mensen aangeven dat ze niet weg te denken zijn uit het huidige straatbeeld van Enkhuizen. Vaak zijn de borden ook uitgangspunt voor rondleidingen.

Waardering voor borden is groot

“Dat de borden jarenlang op de openbare weg staan zonder vervuild te worden door graffiti, geeft de waardering wel aan”, zegt ontwerper Van Leeuwen. “Op de bijbehorende website dekroniekvanenkhuizen.nl hebben we zo’n vier, vijfduizend documenten ingescand en er zijn heel veel verhalen gedeeld en verzameld.” Naast de website waarop bewoners mee kunnen schrijven aan de Enkhuizer geschiedenis, was er ook een succesvolle historische krant. Het geheel vormt een historisch document van Enkhuizen waarbij de informatieborden letterlijk inhoud geven aan het idee dat de geschiedenis op straat ligt; de grondslag van het project.

Reactie gemeente

Aan al het succes komt een eind, vult voorzitter vereniging Oud Enkhuizen Klaas Koeman aan. “De borden mogen weg. Het was een project voor vijf jaar en ze staan er inmiddels elf jaar. Soms zijn dingen ook gewoon klaar. Het is beter als mensen zeggen: wat jammer dat het stopt, dan dan er gezegd wordt: haal eindelijk die rotborden een keer weg.” Je ziet het ze denken: het is allemaal inmiddels wat oubollig. Koeman: “We hebben aan de gemeente gevraagd om ze weg te halen, maar daar krijgen we weinig reactie op.”

Tijd voor wat anders

Het is tijd voor wat anders, zeggen de mannen en ideeën hebben ze genoeg. Van Leeuwen: “In dezelfde informatiezuilen willen we de Canon voor Enkhuizen maken. Met nieuwe prenten en informatie de hele geschiedenis van Enkhuizen vertellen.” En hij toont alvast een voorproefje van een nieuw bord op zijn telefoon. “Iedereen kent wel het verhaal van de opstand in 1572, maar er is zoveel meer.” Koeman begint over een maandenlange opstand in de zeventiende eeuw, Johan de Witt die zich ernstige zorgen maakte over de stad Enkhuizen en het verhaal van de bijna honderd thuishaaldertjes van Enkhuizen in 1945. 

Canon van Enkhuizen

Van leeuwen: “Ik dacht aanvankelijk nog: hoe krijgen we drie keer negentien panelen is 57 panelen vol met allemaal nieuwe informatie.” Maar Koeman heeft er geen enkel probleem mee om de onderwerpen op te sommen, en vervolgt uit de losse pols. “De stad zelf is een geschiedenisboek. Denk aan Plan Noord: dat was de eerste nieuwbouwwijk buiten de stad. Er kwamen zelfs mensen wonen die hier nog geen werk hadden omdat er in Enkhuizen woningen waren.” Ook Dirck China en welgestelde burgers als Van Bleiswijk en de Van Loossens mogen niet ontbreken in de Canon van Enkhuizen, volgens de initiatiefnemers. 

Animaties

Het mag allemaal moderner en flitsender. Aan Van Leeuwen, initiator van het spektakelstuk De Ontdeckingh van twee jaar geleden, kun je in elk geval wel wat overlaten: “Natuurlijk met qr-codes en animaties zodat het echt gaat leven.”