Ook besmettingen onder personeel verzorgingstehuis Westerhof Enkhuizen

Algemeen
Spannende dag voor zorgpersoneel Westerhof: wie is er besmet, wie niet?
Spannende dag voor zorgpersoneel Westerhof: wie is er besmet, wie niet? Foto: Adobestock

Niet alleen zijn vrijwel alle bewoners van verzorgingstehuis Westerhof in Enkhuizen besmet. Ook medewerkers zijn positief getest. Vandaag wordt duidelijk hoe hoog de besmettingsgraad onder de medewerkers is. Personeel van andere locaties is gevraagd diensten te draaien in Westerhof. Voor de medewerkers is psychologische hulp beschikbaar.

Westerhof lijdt zwaar onder corona. De situatie is zorgelijk, aldus woordvoerder Els Harder van Wilgaerden, waar Westerhof onder valt. Drie van de bewoners zijn terminaal ziek. “Bewoners zijn uit hun ritme en uit hun doen”, zegt Harder. Medio vorige week werd de eerste besmetting geconstateerd. “Het aantal liep snel op. Sinds zondag zijn we helemaal dicht en gelden strenge maatregelen.” Intussen is bekend dat ook medewerkers zijn besmet. Vandaag wordt duidelijk hoeveel besmettingen er onder de medewerkers zijn.

Personeel Westerhof

Het personeel loopt in volledige beschermende kleding en maakt zich grote zorgen. “Het personeel is keihard aan het werk, maar dit drukt enorm op de zorg. We hebben binnen onze organisatie de oproep gedaan om extra te werken op deze locatie.” Westerhof had tot nu toe geen besmettingen, zegt Harder: “Westerhof was nog helemaal schoon. Het is een lastig virus. Je kunt mensen ook besmetten zonder dat je het weet omdat je geen of nauwelijks klachten hebt.”

Coach voor zorgteam

Voor de verzorgenden is inmiddels psychologische hulp ingevlogen. “Het team wordt gecoacht. Voor hen is er extra aandacht in de vorm van een luisterend oor.”

Bezoekers

Bewoners zijn in quarantine, maar per dag mag één vaste bezoeker langskomen. Ook het bezoek moet zichzelf beschermen met mondkapje, spatbril, schort met lange mouwen en plastic wegwerphandschoenen. Een aantal bewoners is er zeer slecht aan toe. Andere bewoners hebben weinig klachten of zijn alweer aan de beterende hand. Woonzorgcentrum Westerhof is onderdeel van Wilgaerden; deze organisatie heeft de laatste tijd te maken met meerdere uitbraken van het coronavirus in diverse locaties. Op dit moment zijn er alleen besmettingen in Westerhof, zegt Harder. Daarnaast zijn er besmettingen in de Vijzelmolen in Hoorn, onderdeel van WilgaerdenLeekerweideGroep.

Besmettingen Enkhuizen

In Enkhuizen loopt het aantal besmettingen op dit moment sowieso hard op. Vorige week besloot RSG Enkhuizen bijvoorbeeld de deuren te sluiten en weer te starten met online onderwijs.