Verweer tegen zwemverbod in sluizen

Algemeen
Vorige week zochten vele jongeren verkoeling in het koude water bij de sluis.
Vorige week zochten vele jongeren verkoeling in het koude water bij de sluis. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Gemeente Enkhuizen heeft aangegeven dat er vanaf heden niet meer gezwommen mag worden bij het havenhoofd. En daarmee stootte ze jong en oud tegen het zere been. Nadat Bob Sikkema zijn protestactie gedeeld heeft op Facebook is te zien dat iedereen maar weinig mensen het met de nieuwe maatregelen eens zijn.

Door Marcella Korver

Bob is niet de enige die in de zomer regelmatig een duik bij de oude sluizen neemt. Al jaar en dag verzamelen met name jongeren, maar ook ouderen, zich op warme zomerdagen rond de sluis. “Al ruim dertig jaar, vanaf ik een jaar of viertien ben, zwem ik in deze wateren. Het is altijd gezellig. Een paar pubers en een paar ouwe lullen van mijn leeftijd. Voor zover ik weet is er nog geen onvertogen woord van de havendienst geweest”.

Om zeven uur ben ik bij de sluizen en gezwommen zal er worden!

Waar moet de jeugd heen?

De haven is een echte ontmoetingsplek geworden voor de jeugd. En daar zijn er volgens steeds minder van in Enkhuizen. “Het buitenzwembad bestaat al 30 jaar niet meer, het Enkhuizerzand gaat naar Droomparken en nu wordt deze plek ook van ze afgepakt” zegt Bob.

Vroeger was alles beter

“De sjeu van de stad gaat er vanaf. En waar hebben we het over, die paar dagen per jaar dat iemand het water in duikt omdat we mooi weer hebben, dat wil je toch niet van ze afpakken? Iedereen weet dat de haven niet bedoelt is om te zwemmen, maar bij gebrek aan beter kan het bijna niet anders. Daarnaast houdt iedereen rekening met elkaar en zijn er nooit problemen. Zelfs de havenmeesters geven aan geen last te hebben van de jeugd die af en toe de verkoeling opzoekt in het water”.

Bob denkt nog vaak terug aan zijn eigen jeugd. “We hadden een karig binnenbad, maar een legendarisch buitenbad. Verschillende zwembaden waar iedereen veel gebruik van maakte. Jongeren, gezinnen maar ook senioren zag je met z’n alle zitten op de grasvelden om de baden heen. Wat zou het mooi zijn als zoiets weer terug zou komen in Enkhuizen”.

Onbegrip

Het onbegrip is niet alleen te horen bij de jeugd. Ook de oudere garde snapt er helemaal niets van. “We hebben hier allemaal als kind in het water gesprongen”. Om de jeugd bij te staan is Bob vorige week zelf het water ingesprongen, en dat liet hij via Facebook aan iedereen in Enkhuizen horen.

Hij was niet de enige. Zowel jong als oud kwam vorige week naar de oude sluizen bij de Drommedaris. Hij benadrukt wel dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en rekening met elkaar moet houden. “Blijf zelf nadenken en wees voorzichtig. Gooi elkaar er niet in, duik niet te diep en spring niet te dicht bij de kant het water in”.

Zwemmen is op eigen verantwoordelijkheid

Bob voorziet de jongeren graag van advies. “Het is belangrijk dat de goodwill er blijft. Jongeren moeten hun spullen netjes blijven opruimen en niet zorgen voor geluidsoverlast. Het is belangrijk dat de jeugd elkaar hierop blijft aanspreken”.

Boetes

Tot op heden zijn er nog geen bekeuringen geweest weet Bob aan te geven. De Boa’s hebben aangegeven dat de beboeting vanuit het gemeentehuis is opgelegd. Op de gemeentewebsite staat dat dit te maken heeft met de veiligheid. “Zwemmers zijn vanuit een boot slecht te zien, je ziet alleen het hoofd van de zwemmer. De schippers zien de zwemmers op het laatste moment en kunnen met hun boot niet snel uitwijken. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan”. Zwemmers die toch het water induiken kunnen een boete riskeren van 140 euro.