Eerste struikelstenen in Westerstraat Enkhuizen

Algemeen
De eerste struikelstenen zijn geplaatst in de Westerstraat. Ook de burgemeester was aanwezig (l).
De eerste struikelstenen zijn geplaatst in de Westerstraat. Ook de burgemeester was aanwezig (l). Foto: Peter Goedhart

ENKHUIZEN - De eerste struikelstenen zijn afgelopen zondagochtend, 19 september, in de Westerstraat in Enkhuizen geplaatst. 

Vijf struikelstenen

De vijf struikelstenen die afgelopen zondag zijn geplaatst voor de huisnummers 133 en 266 zijn voor de familie Groot en Samuel Max Akker. De steentjes zijn geplaatst voor de huizen van hun laatste vrije woonadres voordat zij verplicht moesten verhuizen naar elders. Door het plaatsen van de struikelstenen bij de huizen waar zij gewoond hebben, of waar zij werkten, worden zij voor altijd herinnerd. Op de struikelstenen staan de namen van de slachtoffers, de geboortedatum, of zij naar een kamp gedeporteerd zijn en de datum van overlijden. De familie Groot werd in Sobibor en Auschwitz vermoord. De jongen Samuel Max Akker, tijdens zijn onderduik opgepakt, werd vermoord in Auschwitz.

Voor het plaatsen van de struikelstenen werd er een dienst gehouden in de Westerkerk. De broers Tors en Tren Busker, twee jonge Enkhuizers, hebben de stenen geplaatst in de Westerstraat, in het bijzijn van burgemeester Eduard van Zuijlen. Ook is er een bezoek gebracht aan de Joodse begraafplaats.

De broers Tren (l) en Tors Busker bij de Joodse begraafplaats.
De struikelstenen nog in de doos, voor plaatsing.
Het plaatsen van de struikelsteen.
Jonge Enkhuizers plaatsten de stenen voor het huis waar de Joden het laatst in vrijheid woonden.
De vier struikelstenen voor familie Groot.
Een struikelsteen voor Samuel Max Akker.